Rouling: Imam pravo da muškarca nazovem muškarcem!

Srna
Foto: Nešnl Džiografik

BIJELJINA - Poznata književnica Džoana Rouling, autor čuvenog romana o Hariju Poteru, ističe da je sloboda govora mrtva, ukoliko je i tačan opis nečijeg biološkog pola odjednom postao - krivično djelo.

Ona poziva škotsku policiju da je uhapsi u skladu sa novim zakonom, ukoliko su njene izjave na društvenim mrežama kršenje zakona.

Rouling “trans žene” naziva - muškarcima, a među njima su se našli osuđeni zločinci, trans aktivisti i druge javne ličnosti.

Premijer Škotske Humza Jusef najavio je da će novi zakon obračunati sa “rastućim talasom mržnje”.

Zakon o mržnji i javnom redu Škotske iz 2021. godine dopunjen je novim krivičnim djelom “raspirivanje mržnje” po osnovu godina, invaliditeta, religije, seksualne orijentacije i trans identiteta.

Zakon ne štiti posebno žene, a vlasti Škotske očekuju da će se zločin raspirivanja mržnje prema ženama naći u zakonu protiv mizoginije, koji tek treba da se donese.

Roulingova je na društvenoj mreži “Iks” napisala da “škotski zakonodavci daju veći značaj osjećanjima muškaraca koji sprovode svoju ideju o ženskosti, koliko god mizoginistički ili oportunistički bili, nego pravima i slobodama stvarnih žena i djevojčica”.

“Nije moguće tačno opisati ili uhvatiti se u koštac sa realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i djevojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i djevojčica, ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivamo - muškarcem”, objašnjava ona.

Roulingova navodi neke primjere osuđenih zločinaca, među kojima su i trans silovatelj Isla Brajson, te Endrju Miler koji je oblačio kao žena i seksualno zlostavljao djevojčicu.

U seriji postova na društvenim mrežama, Roulingova ih opisuje kao muškarce, označavajući tako i trans aktiviste, kao i druge pojedince.

“Trenutno nisam u zemlji, ali ako se ovo što pišem po novom zakonu kvalifikuje kao krivično djelo, unaprijed se radujem hapšenju kada se vratim”, napisala je ona na mreži “Iks”.

Škotska policija navodi da nije dobila prijave povodom ovih stavova poznate književnice.

Kako navodi Bi-Bi-Si, slučaj trans silovatelja Isle Brajsona, koji je pol promijenio dok mu se sudilo za dvostruko silovanje, otvorio je važno pitanje u Velikoj Britaniji – da li kaznu treba da služi u muškom ili ženskom zatvoru.

Brajson je silovao dvije žene 2016. i 2019. godine, u vrijeme kada je bio Adam Grejem.

Prvobitno je bio poslat u ženski zatvor, ali je ubrzo premješten u muški. Do premještaja je došlo usljed zabrinutosti za bezbjednost žena koje su bile u blizini osuđenog seksualnog prestupnika.

Slučaj je doveo do hitne promjene propisa, prema kojima će svi trans osuđenici kaznu služiti u zatvorima na osnovu svog pola na rođenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana