Putin: Ukrajinska kontraofanziva propala, nije dala nikakve rezultate

GS/Agencije
Putin: Ukrajinska kontraofanziva propala, nije dala nikakve rezultate

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajin traje 566. dana. Ukrajinske snage izvele su napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju, rekao je šef ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov. Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Vlasti Švedske će tražiti razmatranje slanja aviona Kijevu

Vlada Švedske zatražiće od Oružanih snaga da istraže potencijal za slanje vojnih aviona “gripen” Ukrajini, javio je Švedski državni radio (SR), pozivajući se na neimenovane izvore.

U izvještaju se navodi da vlasti, prije svega, žele da znaju na koji će način potencijalna isporuka uticati na odbrambene kapacitete Švedske i koliko brzo Stokholm može da dobije nove avione.

SR javlja da bi Vlada mogla da preda zahtjev vojsci u četvrtak, 14. septembra, kako bi se zvanično razmotrilo to pitanje.

Švedski državni radio dodaje da je Ukrajina izrazila nadu da će dobiti jednu eskadrilu od između 16 i 18 švedskih aviona.

Putin: Ukrajinska kontraofanziva propala, nije dala nikakve rezultate

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da misli da bi Ukrajina mogla da bude spremna za razgovore o miru tek kada joj ponestane resursa, ali da će Kijev iskoristiti potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža.

Govoreći na forumu u ruskom gradu Vladivostoku na dalekom istoku, Putin je ponovio svoju tvrdnju da je aktuelna kontraofanziva Ukrajine propala, tvrdeći da nije dala "nikakve rezultate", prenosi RIA Novosti. On je govorio i o gubicima Oružanih snaga Ukrajine od početka kontraofanzive i iznio tvrdnju da oni iznose 71 hiljada vojnika. Takođe je naveo da je ukrajinska vojska izgubila 543 tenka i 18.000 oklopnih vozila. Putin tvrdi i da se nasilna mobilizacija odvija u talasima u Ukrajini.

Papin izaslanik u Kini kao dio diplomatskih napora za okončanje rata u Ukrajini

Papin izaslanik kardinal Mateo Zupi putuje danas u Peking, u diplomatsku misiju koja ima cilj da pomogne okončanju rata u Ukrajini, prenosi Rojters pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Zupi će se vjerovatno u srijedu sastati sa "najvišim državnim rukovodstvom", uključujući premijera Kine Li Ćjanga, piše rimski list "Republika".

Izaslanik pape Franje je već posjetio Kijev i Moskvu u junu i putovao u Vašington sljedećeg mjeseca, kao dio napora Vatikana da se postigne mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije.

Rosatom: Ukrajina izvršila napad dronovima u blizini nuklearke u Zaporožju

-Ukrajinske snage izvele su napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju - rekao je šef ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov.

Lihačov je naveo da je u ponedjeljak lansirano šest ukrajinskih dronova na Energodar i da ih je sve uništila ruska protivvazdušna odbrana.

-Napadnuti su gradski park, Dom kulture "Savremenik" i kancelarija Jedinstvene Rusije - istakao je Lihačov, ocjenjujući da je očigledno da je to odgovor na glasanje stanovnika Energodara na lokalnim izborima, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u toku jednog dana glasanja na lokalnim izborima od 8. do 10. septembra, stranka Jedinstvena Rusija dobila je 86 odsto glasova birača u Energodaru.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a od oktobra 2022. godine nuklearka se nalazi pod kontrolom Ruske Federacije.

SAD razmatraju da isporuče Ukrajini rakete većeg dometa sa kasetnim bombama

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, "dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija", prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Nakon što su posljednjih mjeseci vidjele uspjeh kasetne municije isporučene u artiljerijskim mecima kalibra 155 mm, SAD razmatraju isporuku jednog ili oba vojna taktička raketna sistema (ATACMS) koji mogu da lete do 306 kilometara, ili vođeni raketni sistem sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) rakete dometa 75 kilometara sa kasetnim bombama, izjavila su tri američka zvaničnika.

Ako bude odobrena, bilo koja opcija bi bila dostupna za brzu isporuku Kijevu, navodi britanska agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana