Rodžers: “Drmaju” se i evro i dolar

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELJINA - Poznati američki investitor Džim Rodžers upozorava da EU i evro čekaju loši dani zbog pomoći Ukrajini, kao i američki dolar, jer su SAD najveći dužnici u svjetskoj istoriji.

”Podrška Ukrajini dovodi do usporavanja ekonomija onih zemalja koje pomažu Kijevu, prijeteći raspadom EU i krahom evra”, navodi Rodžers.

On procjenjuje da problemi u Evropi mogu dovesti do želje pojedinih država da napuste EU, kao što je to ranije učinila Velika Britanija.

“Kada u Evropu u naredne dvije-tri godine stignu problemi, političari će predložiti da se odustane od evra”, naveo je on.

Rodžers je “Sputnjik” ukazao da SAD nisu u stanju da otplate svoj nacionalni dug, pa će se problemi zemlje samo povećavati.

“Nešto će preuzeti mjesto dolara u svijetu. Nijedna valuta nije zauvijek ostala na vrhu. Mnogi ljudi već traže nešto da kao konkurenciju dolaru”, navodi Rodžers.

On je istakao da potraga za alternativom američkom dolaru primorava investitore da sve više gledaju na kineski juan.

MMF je nedavno saopštio da se od američkih vlasti sve više zahtjeva da počnu da smanjuju državni dug, jer njegov rast ugrožava i američku i svjetsku ekonomiju, a do 2032. će premašiti 140 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana