Rode izazvale pometnju na aerodromu

Tanjug
Rode izazvale pometnju na aerodromu

ISTANBUL - Zbog seobe jata roda na nebu iznad Istanbula nastala je pometnja na istanbulskom aerodromu, a potom je izdato i zvanično upozorenje.

Posljednjih dana nebom iznad Istanbula lete jata roda, koja prelaze hiljade kilometara između sjeverne Evrope i Južne Afrike, a turski zvaničnici upozoravaju da se ove godine, tokom migratornog leta ovih ptica u toplije krajeve Afrike, u avgustu i septembru očekuje da milion roda preleti Istanbul, prenosi agencija IHA.

Piloti i kontrolori leta su prethodno u više navrata upozoravali nadležne na jata roda koja prelijeću vazdušne koridore i ugrožavaju avio-saobraćaj.

Na snimcima se moglo čuti kako kontrolori upozoravaju pilote aviona na velika jata roda koje se nalaze na putu letjelica.

-Za vašu informaciju, ispred vas je prijavljeno jato roda na 3.000 stopa -upozorio je na jednom od objavljenih snimaka kontrolor leta.

Stručnjaci upozoravaju da jata roda zbog vjetra ponekad prave nagle promjene smjera, što povećava opasnosti za učesnike u avio-saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana