Rjabkov: Nema povratka Rusije u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA - Rusija nema namjeru da se vraća u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), poručio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je to poglavlje zatvoreno.

"Što se tiče sporazuma CFE, to poglavlje je zatvoreno, okrenuta je nova stranica. Neće biti revizije ovog dokumenta", rekao je Rjbakov, prenosi TASS.

On je naveo da se Moskva nada da će Zapad ozbiljno shvatiti poruku Rusije nakon povlačenja iz sporazuma CFE.

"Nadam se da se na Zapadu svi ovi signali shvataju veoma ozbiljno. Ovo je istorijski trenutak. Zapadne zemlje moraju da izvuku zaključke", poručio je Rjabkov.

Istovremeno, ruski diplomata je rekao da Moskva ima dokaze da neke istočnoevropske zemlje krše Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

"U posljednje vrijeme smo dobili dokaze da su neke istočnoevropske države direktno prekršile odredbe CFE ugovora", istakao je Rjabkov.

On je istakao da su zemlje članice NATO-a i Rusija potpisnice niza drugih međunarodnih sporazuma, od kojih neki imaju fundamentalnu bezbjednosnu ulogu.

"Uvjeren sam da će takvi dokumenti kao što je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, zadržati svoj značaj i u budućnosti", naveo je ruski dilplomata.

Ruski mediji ranije su objavili da će parlament Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), a ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je Rjabkova za svog zvaničnog predstavnika tokom razmatranja Sporazuma, prenio je TASS.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisan je u Parizu 19. novembra 1990. godine, a potpisali su ga predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta.

Na samitu OEBS-a 1999. godine u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana