Rijetka infekcija stigla u Evropu: Napada oči, pluća i kosti, šire je mačke

B92
Foto: thesun

U Evropi, tačnije u Velikoj Britaniji, pojavila se rijetka infekcija koju na ljude prenose mačke. Do sada su slučajevi zaraze zabilježeni samo u Južnoj Americi, a sada su prvi slučajevi na evropskom tlu zabilježeni u Velikoj Britaniji.

Simptomi infekcije počinju sa lezijama ili ranama u blizini mjesta koje je bilo izloženo gljivici. Ali infekcija može uticati na oči, pluća, kosti i zglobove.

 

Riječ je o kožnoj bolesti, prilično bolnoj, koja se manifestuje, između ostalog, u ranama i čirevima, najčešće na rukama.

 

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji tvrde da su svi zaraženi gljivičnom infekcijom od iste mačke koju je porodica donijela iz Brazila, gd‌je je gljivica sve rasprostranjenija i postala opasna po javno zdravlje.

 

Sve tri zaražene osobe bile su pozitivne na bakteriju Sporothrik brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice. Ista mačka izgrebala je majku, ćerku i veterinara. Tražili su medicinsku pomoć i svi su se oporavili. Infekcija se obično liječi antifungalnim lijekovima duže od šest mjeseci, piše Dejli mejl.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana