Restoran u Londonu ukinuo bakšiše radnicima prije zakona koji im daje cijeli bakšiš

Tanjug
Restoran u Londonu ukinuo bakšiše radnicima prije zakona koji im daje cijeli bakšiš

LONDON - Poznati londonski lanac restorana "Ping Pong" ukinuo je bakšiše svojim radnicima prije usvajanja novog zakona prema kojem zaposleni dobijaju 100 odsto napojnica.

Umesto bakšiša, restoran je uveo "naplatu brenda", odnosno naplatu troškova povezanih sa upravljanjem franšizom i uspostavljanjem iskustva prema standardima brenda, od 15 odsto na osnovu koje će povećati plate svog osoblja, prenosi Skaj njuz.

"Odluka Ping Pong da efektivno uskrati bakšiš radnicima tako što su cinično promenili cijenu usluge na cijenu brenda, kako bi izbjegli novi fer zakon o bakšišu, je jedan od najočiglednijih primera krađe bakšiša", izjavio je Brajan Simpson iz sindikata "Junajt" i ukazao da će "mušterije pretpostaviti da će ovih 15 odsto otići radnicima, ali neće".

Iz restorana su naveli da će nova mera "naplata brenda" obezbjediti njihovim radnicima stabilnost plata, zbog čega će manje biti pogođeni sezonskim promjenama i u stanju da lakše dobiju pristup kreditima i hipotekama.

Prema ovoj promeni koju su kritikovali sindikati, najslabije plaćeni radnici ovog restorana će biti plaćeni 12,64 funti po satu, umjesto dosadašnjih minimalnih 10,42.

Ta cifra je na nacionalnom nivou 1. aprila porasla na 11,44 funte, dok je, prema Fondaciji nadnice življenja, stvarna nadnica neophodna za život u Londonu 13,15 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana