Republikanci slave pobjedu: Zakon o zabrani abortusa potvrđen

Tanjug
Republikanci slave pobjedu: Zakon o zabrani abortusa potvrđen

DE MOJN - Sudija u saveznoj državi Ajova danas je presudio da će zakon o gotovo potpunoj zabrani abortusa stupiti na snagu narednog ponedjeljka, čime se sprečava prekid trudnoće nakon šest nedjelja.

Advokati koji predstavljaju pružaoce usluga abortusa zatražili su od sudije Džefrija Farela obavještenje prije nego što su dozvolili da zakon stupi na snagu, rekavši da je neophodan određeni period da bi se obezbijedio kontinuitet usluga.

Ajova zahtjeva od trudnica da čekaju 24 sata na abortus nakon prve konsultacije, a prethodno je prekid trudnoće u ovoj državi bio legalan do 20. nedjelje, prenosi AP.

Naredba suda donijela je odlučujuću pobjedu republikanskim liderima u Ajovi nakon godina zakonodavnih i pravnih bitaka.

Ajova će se pridružiti više od deset država u kojima je pristup abortusu oštro ograničen dvije godine otkako je Vrhovni sud SAD poništio zakon o federalnoj dozvoli abortusa.

Trenutno 14 država ima skoro potpune zabrane u svim fazama trudnoće, a tri države zabranjuju abortuse nakon otprilike šest nedjelja trudnoće.

Zakonodavna skupština Ajove, koju kontrolišu republikanci, usvojila je zakon na posebnoj sjednici prošle godine, a pravni prigovor su odmah podnijeli Američka unija za građanske slobode iz Ajove, i klinike Planned Parenthood North Central States i Ema Goldman.

Zakon je bio na snazi samo nekoliko dana prije nego što ga je sudija okružnog suda privremeno blokirao.

Republikanska guvernerka Kim Rejnolds rekla je da je Vrhovni sud države „podržao volju naroda Ajove“, a republikanska državna tužiteljka Brena Berd je to nazvala „značajnom pobjedom“.

Postoje ograničene okolnosti prema zakonu Ajove koje bi dozvolile abortus nakon šest nedjelja trudnoće, koje uključuju silovanje, ako se prijavi policiji ili zdravstvenom radniku u roku od 45 dana, incest, ako je prijavljen u roku od 145 dana, ako fetus ima abnormalnost „nekompatibilnu sa životom“ ili ako trudnoća ugrožava život majke.

Državni medicinski odbor je ranije ove godine definisao standarde prakse, iako pravila ne navode kako bi odbor utvrdio nepoštovanje ili koje bi mogle biti odgovarajuće disciplinske mjere. Predstavnici Planned Parenthood i Emma Goldman Clinic su naznačili da će nastaviti da pružaju usluge abortusa u Ajovi u skladu sa zakonom.

U junu, Rut Ričardson, predsjednica i izvršna direktorka Planned Parenthood-a, takođe je rekla da je organizacija provela prošlu godinu praveći „dugoročne regionalne investicije“ pripremajući se za ovaj ishod, uključujući proširenje objekata u Mankatu, Minesoti i Omahi.

Planned Parenthood u Ajovi je ukinuo usluge abortusa u dva grada u posljednjih godinu dana, uključujući glavni grad De Mojn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana