Republikanci nisu uspjeli da opozovu člana Bajdenovog kabineta

Tanjug
Republikanci nisu uspjeli da opozovu člana Bajdenovog kabineta

VAŠINGTON - Republikanci u Predstavničkom domu nisu uspeli da opozovu sekretara za unutrašnju bezbjednost SAD Alehandra Majorkasa.

Za opoziv Majorkasa glasalo je 214 članova donjeg doma Kongresa, dok je 216 bilo protiv, među kojima četvoro republikanaca i sve demokrate.

Republikanci tvrde da je Majorkas namjerno ublažio bezbednosne mjere na granici sa Meksikom i da je prekršio javno povjerenje davanjem lažnih izjava u Kongresu.

Majorkas odbacuje optužbe, prenosi Glas Amerike.

Na američko-meksičkoj granici je u fiskalnoj 2023. godini uhapšeno oko dva miliona migranata.

Ovo je prvi put da Predstavnički dom glasao o opozivu člana kabineta od 1876. godine kada je sekretar rata bio pod istragom zbog korupcije.  Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Demokrate su kritikovale proces opoziva Majorkasa i optužile republikance da pokušavaju da sakupe političke poene protiv američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njegove administracije uoči izbora u novembru.

Imigracija je postala jedno od glavnih pitanja u kampanji za predsjedničke izbore u  SAD , na kojima će vjerovatni kandidati biti aktuelni predsjednik Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana