Republikanac Skalis nominovan za predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Tanjug
Republikanac Skalis nominovan za predsjedavajućeg Predstavničkog doma

VAŠINGTON - Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa, nominovali su Stiva Skalisa za novog predsjedavajućeg, nakon prošlonedjeljne smjene Kevina Mekartija.

Skalis je izabran konkurenciji predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Džima Džordana, na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata - 113 je glasalo za Skalisa, a 99 za Džordana, prenosi Glas Amerike. Navodi da je Skalis dobio podršku iskusnih republikanskih kongresmena koji pripadaju establišmentu stranke. On mora da dobije većinsku podršku Predstavničkog doma koji republikanci kontrolišu tijesnom većinom.

-Vrijedno radimo na postizanju jedinstva. Moramo da se ujedinimo jer svijet ne čeka. Očigledno, imamo još posla - rekao je Skalis novinarima u Kongresu.

Najavio je da bi njegov prvi potez kao predsjedavajućeg bio da zakaže glasanje o rezoluciji kojom bi se jasno pokazalo da SAD stoje uz Izrael u ratu sa ekstremistima Hamasa u Gazi.

Prošle nedjelje, Predstavnički dom izglasao je smjenu Mekartija, što je prvi put u istoriji da je Kongres izglasao smjenu predsjedavajućeg, i to sa 216 glasova "za" i 210 "protiv".

Prema Ustavu SAD, predsjedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsjednički položaj posle potpredsjednika SAD, postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bijele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana