Rekordan iznos: Evo koliko novca je Bajden prikupio za svoju kampanju

GS
Foto: WSJ

Predsjednik SAD Džozef Bajden prikupio je više od 53 miliona dolara za svoju kampanju i Demokratsku stranku u februaru, što je rekordan iznos za jedan mjesec, saopšteno je iz Bajednove kampanje.

Predsjednik i demokratesu taj mjesec završile sa raspoloživih 155 miliona dolara, što je najviše ikada prikupljeno za demokratu u ovom izbornom periodu.

Do sada je najveći priliv došao od donatora manjih suma, čime su oboreni rekordi postavljeni u prethodna tri mjeseca, dodaje se u saopštenju.

Bajden je prikupio više od 331 milion dolara otkako je pokrenuo kandidaturu za reizbor u aprilu i trenutno ima veliku finansijsku prednost u odnosu na republikanskog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji tek treba da iznese podatke za februar, prenosi Tanjug.

Očekuje se da obje kampanje podnesu detaljne informacije o ukupnom prikupljanju sredstava Federalnoj izbornoj komisiji u srijedu, prenosi Blumberg.

U februaru, 469.000 pojedinačnih donatora doprinio je sa 562.000 donacija Bajdenovim naporima za reizbor.

 Tokom prvih 48 sati nakon Trampove pobjede na primarnim republikanskim izborima u Južnoj Karolini, Bajdenova kampanja prikupila je 1,6 miliona dolara od lokalnih donatora.

Pozivi na donacije putem mejla doprinijeli su Bajednovoj kampanje 40 odsto više prihoda više nego u januaru, sa oglasima usredsređenim na Trampa.

Tramp tek treba da počne prikupljanje sredstava zajedno sa Republičkim nacionalnim komitetom, koji može da prihvati čekove u velikim iznosma.

Prema anketi Bloomberg News i Morning Consult, Tramp vodi nad Bajdenom u sedam ključnih država pred novembarske predsjedničke izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana