Regrut "Islamske države" koji je uhapšen u Sarajevu osuđen u SAD na doživotni zatvor

Srna
Regrut "Islamske države" koji je uhapšen u Sarajevu osuđen u SAD na doživotni zatvor

NjUJORK - Mirsad Kandići /41/, regrut Islamske države", porijeklom sa Kosova, koji je širio propagandu te terorističke grupe na internetu i borio se zajedno sa njenim članovima u nastojanju da vodi globalni "džihad" osuđen je u SAD na doživotnu kaznu zatvora.

Kandićija je uhapšen u Sarajevu 2017. godine zbog optuže za zavjeru i pokušaj pružanja podrške "Islamskoj državi", prenosi "Kljan Kosova".

"Dok je služio terorističkoj kampanji žIslamske državež, optuženi se borio na bojnom polju, širio propagandu, švercovao oružje i vrbovao zapadne regrute", rekao je pomoćnik američkog tužioca Metju Olsen iz Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost Ministarstva pravde.

Tužioci su rekli da je Kandići regrutovao ljude iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i drugih zemalja da putuju u Siriju i Irak i pridruže se borbama "Islamske države".

On je navodno jednom saradniku na internetu rekao da je radio u Turskoj u graničnoj kancelariji "Islamske države" kao dio tima koji je vršio provjeru stranih boraca koji su željeli da odu u Siriju.

Širio je propagandu "Islamske države" koristeći više od 120 naloga na "Tviteru", preko kojih je objavljivao video snimke zarobljenika ove terorističke organizacije, uključujući i neke na kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju sopstvene grobove prije nego što su pogubljene.

Sumnja se da je poslao na hiljade boraca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom "Islamske države", u Siriju i na Bliski istok.

Vlasti su saopštile da je Kandići pomogao australijskom državljanini Džejku Bilardu da se priključi "Islamskoj državi".

Ovaj osamnaestogodišnji Australijanac poginuo je u samoubilačkom bombaškom napadu zapadno od Bagdada u martu 2015. godine.

Bilard se pridružio "Islamskoj državi" 2014. godine i ubio je više od 30 iračkih vojnika i policajaca tokom samoubilačkog napada.

"Kandići je bio visokorangirani član žIslamske državež koji je uživao u smrti i razaranju koje je izazvao pružanjem svih mogućih oblika materijalne podrške terorističkoj organizaciji, uključujući regrutovanje mnogih drugih u krvave redove žIslamske državež u Siriji i na drugim mjestima", rekao je američki tužilac Breon Pis.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Kandići "državljanin Kosova i legalan
stalni stanovnik Sjedinjenih Država".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana