Razgovori Putina i Kima trajali dva sata, počela zvanična večera

Tanjug
Razgovori Putina i Kima trajali dva sata, počela zvanična večera

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un održali su danas tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštila je pres služba Kremlja.

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu „Vostočni” u Amurskoj oblasti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

Nakon sastanka na kosmodromu je počela zvanična večera u čast dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

-Odnosi Moskve i Pjongjanga ne bi trebalo da zabrinjavaju druge zemlje, jer nisu usmjereni ni protiv koga. Sva druga pitanja tiču se samo naše dvije suverene zemlje i ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih država, jer se naša saradnja odvija u korist naroda naših dviju zemalja, a ne protiv bilo koga - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1”.

Napominje da je Sjeverna Koreja bliski susjed.

-I uprkos bilo kakvim komentarima ili povicima spolja, mi ćemo graditi odnose sa našim susjedima na način koji je koristan za nas i za naše susjede - naglasio je Peskov.

On je dodao da Rusija zadržava svoju poziciju u UN kada su u pitanju sankcije Sjevernoj Koreji, ali to ne može, ne treba i neće biti prepreka razvoju rusko-sjevernokorejskih odnosa.

Peskov je istakao da se izgradnja odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje takođe tiče osjetljivih oblasti, uključujući i vojnu.

Razgovor je održan u sali za sastanke tehničkog kompleksa kosmičkog raketnog kompleksa „Sojuz 2”.

U razgovorima su učestvovali članovi delegacija dvije zemlje.

Sa ruske strane, pregovorima su prisustvovali zamjenik šefa predsjedničke administracije i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamjenik premijera - ministar industrije Denis Manturov, ministar odbrane Sergej Šojgu, zamjenik premijera Aleksej Overčuk, potpredsjednik vlade Marat Husnulin, ministar saobraćaja Vitalij Saveljev i ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov .

Kim Džong Una na putovanju prate šef Ministarstva spoljnih poslova DNRK Čoe Song Hui, šef odjeljenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon i zamjenik šefa Centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol, navodi RIA Novosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana