Rau: EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede

G.S.
Foto: Ria Novosti

Rat u Ukrajini – 362. dan. Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posljedica. Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja Ukrajini.

Rau: EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je danas u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede.

„Zanimljiv prijedlog dala je Estonija u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu. Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU“, rekao je Rau na brifingu za novinare nakon sastanka Saveta za spoljne poslove Evropske unije.

Poljski ministar spoljnih poslova je rekao da Savet za spoljne poslove nije donio konkretnu odluku o ovom pitanjum, ali je istakao da rasprava nije bila bezuspješna, prenosi agencija Ria Novosti.

„Problem je dijagnostikovan, ali za sada nema konkretnog rješenja“, rekao je Rau.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj je danas na konferenciji za novinare poslije Savjeta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima.

Borbe na istoku Ukrajine, ruske rakete ispaljene na ciljeve izvan linije fronta

Borbe se nastavljaju na istoku Ukrajine, a Rusija redovno izvodi raketne napade i izvan linija fronta, piše Gardijan.

Ruske trupe su navodno danas prije podne tri puta granatirale oblast Harkova i u tim napadima su povrijeđene dve osobe, a vjeruje se da je jedna žena ostala pod ruševinama privatne stambene zgrade, navodi list.

Rusiji vjerovatno nedostaju rezerve da dramatično poveća obim ili intenzitet ofanzive u Lugansku pre kraja zime, navodi se u najnovijoj analizi američkog Instituta za proučavanje rata i obaveštajnih podataka.

U izveštaju ovog istraživačkog centra se navodi da su ruske snage vjerovatno obezbjedile manje borbene uspehe u sjevernim i istočnim predgrađima Bahmuta.

U saopštenju ministarstva odbrane Velike Britanije se navodi da se očekuje da Rusija objavi da je Bahmut zauzet kako bi se proglašenje značajnog vojnog uspjeha uskladilo sa godišnjicom izbijanja rata u Ukrajini bez obzira na realnost na terenu.

U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe se navodi da su ruske snage pod sve većim političkim pritiskom kako se bliži godišnjica „ruske invazije na Ukrajinu“.

Kremlj je danas potvrdio da će u posjetu Moskvi sutra doći najviši kineski diplomata, direktor Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji, prenio je TASS.

Ranije danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da bi Vašington trebalo da se drži dalje od odnosa Pekinga sa Moskvom, nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio kineske vlasti da ne pružaju vojnu i drugu materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, navodi se u izveštaju Rojtersa.
    
Predsjednik ukrajine Volodimir Zelenski je upozorio da će doći do „svjetskog rata“ ako Kina odluči da podrži Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

U intervjuu za njemački Velt povodom najavljene posjete Vang Jia Moskvi, Zelenski je rekao da bi Kijev želeo da Peking „bude na strani Ukrajine“ .

„Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu. U stvari, volio bih da Kina bude na našoj strani. U ovom trenutku, međutim, mislim da to nije moguće“, rekao je Zelenski, prenosi londonski Gardijan.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je danas da je posjeta američkog predsjednika Džoa Bajdena Kijevu „bez presedana u modernim vremenima“ jer je američki predsjednik posjetio „glavni grad zemlje u ratu u kojoj vojska SAD nije zadužena za kontrolu kritične infrastrukture“.

To je, kako ističu visoki američki zvanici, razlika između ovog Bajdenovog putovanja i prethodnih predsjedničkih poseta Avganistanu i Iraku, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden posetio je glavni grad Ukrajine prije najavljenog obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, što se tumači i kao namjerni gest prekora upućenog ruskom liideru.

Bajden je ranije najavio novi paket američkog oružja za Ukrajinu u vrednosti od 500 miliona dolara, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, preneo je Gardijan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su on i predsjednik Bajden razgovarali o oružju dugog dometa i oružju koje se još uvek ne može isporučivati Ukrajini, ne navodeći detalje.

Rusija nastoji da se dokopa obavještajnih podataka kako bi sabotirala kritičnu infrastrukturu u holandskom dijelu Sjevernog mora, saopštila je danas holandska obaveštajna agencija MIVD.

Jedan ruski brod je otkriven u blizini vjetroparka u Sjevernom moru dok je pokušavao da mapira energetsku infrastrukturu, prije nego što je, u pratnji holandskih bojnih brodova i obalske straže, ispraće izvan teritorijalnih voda Holandije, potvrdio je prvi čovek MIVD, general Jan Svilens.

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin priznao je da postoji „veliki problem“ sa zalihama municije za njegove borce. 

On je optužio neimenovane ruske zvaničnike da Vagneru „namjerno uskraćuju municiju“.

„Ovo je veliki problem“, rekao je Prigožin u emotivnoj sedmominutnoj audio poruci objavljenoj na njegovom zvaničnom Telegram kanalu.

Prigožin tvrdi da je od njega zahtjevano da se „izvini i posluša“ neimenovanog visokopozicioniranog zvaničnika s kojim ima „teške odnose“, kako bi obezbjedio municiju za svoje borce.

Prigožin je rekao da su određene osobe koje je okrivio za nedostatak municije „doručkovale, ručale i večerale iz zlatnih tanjira“ i slale svoje rođake na odmor u Dubai, popularnu destinaciju ruske elite.

Zaharova o poseti Bajdena: Znamo kako prolaze američki projekti

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je danas posjetu predsjednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu rečima da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

"Gledajući u snimke Bajdena i njegovog štićenika (predsjednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog iz Kijeva, ne zaboravite sudbinu svih prethodnih američkih projekata", navela je Zaharova na Telegramu.

Kako navodi TASS, u tom kontekstu, Zaharova je pomenula bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, ukazujući da on "plaća skupu cijenu kako bi bio zapamćen na Zapadu".

"Sudbina Sakašvilija, venecuelanskog opozicionara Huana Gvajida, to je ono što čeka sve one koji su prodali dušu Amerikancima - da budu prognani od svog naroda, da nisu potrebni nikome, i da na američke advokate troše izdajnički novac zarađen u Americi", dodala je Zaharova.

Sakašvili je u zatvoru u Gruziji od oktobra 2021, a osuđen je za zloupotrebu položaja tokom obavljanja funkcije.

On kaže da su optužbe politički motivisane.

Medvedev: Moskva je dala bezbjednosne garancije Bajdenu prije njegove posjete

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je američki predsjednik Džozef Bajden dobio bezbjednosne garancije pre današnje nenajavljene posjete Kijevu, ali nije precizirao ko je sa ruske strane dao te garancije.

Bajden je prilikom posjete Kijevu razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

''Bajden je, nakon što je dobio bezbjednosne garancije, konačno stigao u Kijev. Obećao je mnogo oružja i do groba se zakleo na vjernost neonacističkom režimu. Naravno, bilo je mnogo nagovještaja pobjede s njihove strane, koja će navodno doći s novim oružjem i hrabrim ljudima'', napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je ocijenio da zapadne zemlje ''prilično vjerno'' snabdijevaju Kijev oružjem i novcem.

''Snabdijevaju ih u ogromnim količinama, omogućuju vojno-industrijskom kompleksu zemalja NATO-a da zarađuje i krade oružje za prodaju teroristima širom svijeta'', rekao je.

AP je ranije javio, pozivajući se na Bijelu kuću, da je Vašington bio u kontaktu sa Moskvom neposredno prije Bajdenove posjete Ukrajini, ''kako bi izbjegao konfliktne situacije''.

Bajden: Putinov osvajački rat propada

Američki predsjednik Džozef Bajden ocijenio je danas, tokom posjete Kijevu, da godinu dana nakon ruskog napada na Ukrajinu "Putinov osvajački rat propada".

"(Predsjednik Rusije) Vladimir Putin je mislio da je Ukrajina slaba, a da je Zapad podijeljen. Mislio je da će biti uporniji od nas, ali ne vjerujem da sada tako misli. Apsolutno nije bio u pravu. Godinu dana kasnije, dokazi su ovdje u ovoj sobi, gdje stojimo zajedno (Zelenski i Bajden)", rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije sa Zelenskim, prenio je "Si-En-En" (CNN).

Američka medijska mreža navodi da je Bajdenova posjeta, prva od ruskog napada, bila simbolična, sa namjerom da se pokaže dugoročna američka podrška ukrajinskom narodu.

Podsjetio je na početak rata, kada je, kako navodi "CNN", "svijet sa zebnjom posmatrao gomilanje ruskih trupa duž ukrajinske granice".

Bajden se prisjetio i kako su on i Zelenski tada razgovarali telefonom "kada su ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi prelazili ukrajinsku granicu".

"Volodimire, sjećam se, rekli ste mi da možete čuti eksplozije u pozadini, to nikad neću zaboraviti", rekao je Bajden obraćajući se ukrajinskom kolegi.

Bajden je istakao da je tada Zelenski izjavio da će se svijet promijeniti i da mu je poručio da okupi svjetske lidere i traži pomoć za Ukrajinu.

"Rekli ste mi (Volodimire) da niste sigurni da ćemo moći uopšte da pričamo opet. Te mračne noći prije godinu dana, svijet se bukvalno pripremao za pad Kijeva, a možda čak i za kraj Ukrajine", napomenuo je Bajden.

Američki predsjednik izjavio je da je godinu dana kasnije, Kijev opstao.

"Ukrajina stoji čvrsto. Demokratija takođe. Amerikanci su uz vas i svijet je uz vas", izjavio je Bajden i dodao da mu je Kijev u srcu.

Bajden je u Kijevu proveo oko pet sati, a otišao je u ranim popodnevnim časovima.

Bajden napustio Kijev poslije pet sati

Predsednik SAD Džozef Bajden napustio je danas Kijev, gdje je boravio više od pet sati u nenajavljenoj posjeti tokom koje se sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

 "Svijet stoji uz vas", poručio je Bajden tokom posjete Kijevu.

Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći, kao i pomoć u naoružanju.

Zelenski: Posjeta Bajdena važan signal podrške

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je tokom današnje nenajavljene posjete Kijevu američkog predsjednika Džozefa Bajdena, sa njim razgovarao o ''oružju dugog dometa i oružju koje se može isporučiti, a koje još nije isporučeno Ukrajini''.

Zelenski je istakao da je Bajdenova poseta izuzetno važan signal podrške Ukrajini i Ukrajincima, kao i da su Bajden i američko društvo bili zajedno sa Ukrajinom od samog početka rata punog koji je pokrenula Rusija, prenosi ukrajinski Interfaks.

"Prvi telefonski poziv sa podrškom Ukrajini bio je iz Bijele kuće. Hvala vam na vašem vođstvu. Hvala vam i na dvopartijskoj podršci, na podršci Kongresa", rekao je Zelenski.

On je naveo da će sa predsjednikom SAD razgovarati i o situaciji na frontu, kao i o ukrajinskom narodu koji prolazi kroz teška vremena.

Interfaks prenosi da je Bajden rekao kako SAD podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

''Mislim da bi bilo od ključnog značaja da se ne ostavi sumnja da Sjedinjene Države podržavaju Ukrajinu u njenom ratu protiv brutalne agresije'', rekao je Bajden i dodao da su članovi Kongresa bili ''duboko impresionirani'' govorom Zelenskog u Kongresu tokom njegove posjete SAD.

Bajden je istakao da mu je drago što je ponovo posjetio Kijev.

''Mnogo se promenilo od posljednje posjete. Desile su se strašne stvari, invazija, ali istovremeno Ukrajinci su se pokazali na način na koji se vrlo mali broj naroda ikada pokazao u samoodbrani. I pomogli su nam da shvatimo značaj demokratije'', rekao je Bajden.

Zajbert: Posjeta Bajdena Kijevu "dobar signal"

Posjeta predsjednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu je dobar signal, saopštio je portparol Vlade Njemačke Štefan Zajbert.

On je pozdravio iznenadnu posjetu američkog predsjednika Kijevu, ali je odbio da dalje komentariše, javlja Rojters.

Bajden je danas nenajavljeno stigao u Kijev i sastao se sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Američki lider najavio je da će Vašington sutra objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Bajden u Kijevu obećao dodatnih pola milijarde dolara pomoći Ukrajini

Predsjednik SAD Džozef Bajden obećao je danas dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gdje je doputovao u nenajavljenu posjetu.

Borel: Hitno isporučiti Ukrajini granate kalibra 155 milimetara

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel izjavio je da planira da u srijedu, 22. februara, razgovara u NATO-u o povećanju vojnih isporuka Ukrajini, uključujući artiljerijske granate od 155 milimetara.

NATO je prošle sedmice saopštio da će se generalni sekretar Jens Stoltenberg sutra sastati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozepom Borelom u Briselu.

"Sutra ću zajedno u NATO sa ministrom Kulebom, imamo sastanak sa generalnim sekretarom i pitanje će biti kao i danas kako da obezbjedimo brže oružje Ukrajini, posebno municiju. Najvažnije goruće pitanje danas za ukrajinsku vojsku je da ima neprekidan protok municije, odnosno artiljerijske granate od 155 milimetara", rekao je Borel uoči današnjeg sastanka Savjeta EU za spoljne poslove u Briselu.

Na internet stranici EU objavljeno je da će Borelj danas predsjedavati sastanku ministara spoljnih poslova Unije, a očekuje se da će glavna tema biti situacija u Ukrajini.

Savjet će razgovarati i o Avganistanu, klimatskim pitanjima, energetici i situaciji u Iranu.

Tokom radnog ručka ministri će razgovarati sa zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Moldavije Nikuom Popeskuom.

Berlin izgubio više od 100 milijardi evra

Njemačka je izgubila 100 milijardi evra zbog ruske vojne operacije u Ukrajini i povezanog povećanja troškova električne energije, rekao je predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer.
"Rat u Ukrajini i povezana eksplozija energetskih troškova koštali su Njemačku skoro 2,5 odsto ili 100 milijardi evra ekonomske proizvodnje 2022. godine", rekao je Fračer za list "Rajniše post".

On je upozorio da će ovi troškovi nastaviti da rastu u narednim godinama.

Fračer je naveo da je Njemačka ekonomski više pogođena krizom jer je više zavisna od ruske energije, ima visok udio energetski intenzivne industrije i "izuzetno zavisi od izvoza i globalnih lanaca snabdijevanja".  

NATO dao Kijevu 440 tenkova, 655 artiljerijskih sistema...

Države NATO-a su od decembra 2021. godine u Ukrajinu dovezle 440 tenkova, 1.170 sistema protivvazdušne odbrane, 1.510 borbenih vozila pješadije i 655 artiljerijskih sistema, saopštila je danas ruska spoljna obavještajna služba /SVR/.
Kijev je od država NATO-a dobio 9.800 projektila za višecjevne raketne sisteme, 609.000 protivtenkovskih metaka i 1.206 miliona granata, navodi se u saopštenju.

Većinu vojne opreme koju su zapadne zemlje dostavile Ukrajini uništile su ruske trupe, dodaje SVR. /kraj/dd

Peking: SAD nisu u poziciji da imaju zahteve prema Kini

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da Sjedinjene Američke Države nisu u poziciji da imaju zahtjeve prema Kini, prenio je Rojters.

"Ne prihvatamo pritisak ili prinudu", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u odgovoru na pitanje o ranijoj izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Blinken je juče upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji, pošto će, kako je naveo, biti posljedica.

Direktor Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji stigao je jutros u posetu Moskvi. List Komersant prenio je da je glavni cilj njegove posjete povećanje prisutnosti Pekinga u mogućim mirovnim razgovorima Moskve i Kijeva.

Zelenski: Nećemo braniti Bahmut po svaku cijenu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će ukrajinske trupe i dalje braniti Bahmut, imajući u vidu cijenu plaćenu ljudskim životima.

Bahmut, u oblasti Donjecka na frontu, pre rata imao je 70.000 stanovinika, ali sada ukrajinski zvaničnici procenjuju da je ostalo manje od 5.000 civila.

"Važno nam je da ga odbranimo, ali ne po svaku cijenu i ne da svi poginu", rekao je Zelenski za italijanski Korijere dela sera.

Analitičari kažu da grad ima više simboličku nego stratešku vrijednost kao kapija ka zapadnim gradovima u Donjeckoj oblasti.

Zelenski smatra da je namjera ruskih trupa da prodru ka Kramatorsku i Slavjansku, zapadnije u Donjeckoj oblasti i sve do (centralnog grada) Dnjepra.

"Oduprećemo se i u međuvremenu pripremiti slijedeći kontranapad", dodao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana