Rastu tenzije na popularnoj destinaciji

GS
Rastu tenzije na popularnoj destinaciji

KANARSKA OSTRVA - Bjesni stanovnici Kanarskih ostrva zahtijevaju hitno zaustavljanje izgradnje bilo kakvog smještaja za odmor, jer tenzije i dalje rastu zbog prekomjernog turizma.

Kanarska ostrva su samo jedno od mnogih popularnih mjesta za odmor na kojima su uzavreli sukobi koji su doveli do velikih demonstracija širom Španije.

Aktivisti na Kanarima ostali su zapanjeni odlukom lokalne vlade da nastavi sa razvojnim planom koji je odobren još 2022.

Poznat kao Plan Insular de Ordenasion, omogućava izgradnju preko 129.000 novih turističkih jedinica, što efektivno udvostručuje trenutni kapacitet.

Lideri protesta kažu da su planovi proširenja ekološki neodrživi i da su nasljeđe diskreditovanog turističkog modela.

U otvorenoj izjavi, ekološka organizacija Ben Magek je rekla: "Takve prognoze rasta izgledaju kao pokušaj da se nastavi sa razvojnim modelom koji se već urušava. Najgore je što ovo planiranje uključuje uništavanje ekosistema koji su ostali relativno zaštićeni od uticaja turističke industrije."

- Granica je pređena, a volja naroda na Kanarskim ostrvima je jasna, poručili su.

Ogromne demonstracije održavane su na Kanarima od proljeća, dok lokalno stanovništvo iskazuje svoj bijes na sve veću plimu posjetilaca, piše Ekspres.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana