Raste panika na Baltiku, priprema se plan evakuacije

G.S.
Raste panika na Baltiku, priprema se plan evakuacije

VILNjUS - Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte najavila je da će plan masovne evakuacije za cijelu zemlju biti izrađen do početka oktobra.

Bilotajte smatra da njena zemlja sada treba da ima plan evakuacije za cijelu zemlju i da bude spremna da ga sprovede.

Ministarka je istakla da je zbog sajber napada bezbjednost stanovništva postala prioritet i da je zaštita civila sada važnija nego ikada.

„Rat protiv Ukrajine bJesni, zemlje našeg regiona izložene su hibridnim i dezinformacionim napadima, a sabotaža je naša nova realnost. Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, tako da je danas zaštita civila postala prioritet“, objasnila je ministarka.

Ona je naglasila da samo jačanje civilne zaštite na nacionalnom nivou nije dovoljno, što je dovelo do odluke o saradnji sa drugim baltičkim državama. Osim toga, zemlje planiraju da zatraže sredstva od Evropske unije.

„Moramo da koordiniramo naše napore na regionalnom i evropskom nivou. To je skupo, ali je važno da udružimo svoje sposobnosti i dobijemo podršku EU. Pozivamo na procjenu rizika kako bismo bolje razumjeli prijetnje i ojačali mere javne zaštite“, rekla je ministarka, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana