Raste broj žrtava željezničke nesreće u Grčkoj, željezničari protestuju

Agencije
Nesreća u Grčkoj
Foto: Tanjug/AP | Nesreća u Grčkoj

ATINA - Broj žrtava sudara vozova kod grada Larisa porastao je na 43, a 130 ljudi je povrijeđeno, a zbog protesta željezničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Do nesreće je došlo kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone, jer se strahuje da u kompoziciji i dalje ima povrijeđenih i stradalih.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara, dok je grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podnio ostavku. Naveo je da «ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama».

Uhapšen je šef željezničke stanice u Larisi, a smatra se snosi najveću odgovornost za nesreću.

Predsjednik grčkih željezničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

-Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi vidjele crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog - istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat željezničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj željeznici. Naveli su da "sve dok se ne preduzmu zaštitne mjere na radnim mjestima i bezbjedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja".

Ispred sjedišta Helenske željeznice u Atini oko hiljadu demonstranata protestovalo je sinoć zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija željezničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana