Ranije oslobađanje stranih osuđenika zbog prenatrpanosti zatvora

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- Veći broj stranaca koji izdržavaju kazne u britanskim zatvorima, biće oslobođeno i do godinu dana prije isteka kazne zbog rješavanja problema prenatrpanosti zatvora, prenose britanski mediji.

Očekuje se da će ministar pravde Velike Britanije Aleks Čelk danas potvrditi ovu mjeru, kojom bi britanska vlada mogla da napravi uštedu od 70.000 funti po zatvoreniku, prenosi Skaj Njuz.

Naveo je da će veći broj stranaca, koji svoje kazne izdržavaju u britanskim zatvorima, biti deportovan u svoje matične zemlje.

Prošle nedjelje sudijama je naloženo da osuđenim kriminalcima odobravaju kaucije, što je izazvalo zabrinutost da neki od najtežih prestupnika možda neće biti poslati u zatvor, već će umjesto toga ostati na slobodi uz kauciju.

Ministarstvo pravde Velike Britanije saopštilo je da je do marta ove godine više od 3.100 stranih kriminalaca već pušteno na prevremenu slobodu, ali se 10.500 i dalje nalazi u zatvorima u Engleskoj i u Velsu.

Zvaničnici razmatraju i šta se još može učiniti da se strani prestupnici osuđeni za manja krivična djela brže puste na slobodu, ali uz uvođenje novih mjera zabrane povratka u Velikoj Britaniji.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je u zatvorima u Engleskoj i u Velsu na izdržavanju kazni 88.225 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana