Raković: Rusija reintegrisala 20 odsto teritorije Ukrajine i neće stati

Srna
Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD- Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je za SRNU da su dosadašnji rezultati ruske specijalne vojne operacije takvi da je 20 odsto teritorije nekadašnje Ukrajine oslobođeno, te da je Rusija vratila i reintegrisala te svoje prostore i da neće stati.

Raković je ukazao da 20 odsto teritorije nije malo, posebno ako se ima u vidu da je Ukrajina bila najveća evropska zemlja.

"Rusija je najveća evroazijska i svetska zemlja, a Ukrajina je najveća evropska zemlja i 20 odsto nije uopšte malo. To su ogromna prostranstva, koje je Rusija reintegrisala u svoj prostor", izjavio je Raković, povodom godišnjice od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

On je naveo da se operacija nastavlja i istakao da je uvjeren da će se završiti ruskom pobjedom, da će biti reintegrisani prostori čitave Novorusije od Harkova do Odese, te da će Rusija izaći na Dunav i postati podunavska zemlja, isto kao i Srbija.

Kada je riječ o Kijevu i Černigovu i središnjoj Ukrajini, Raković vjeruje da će i ti nekada centralni dijelovi i fundamenti Kijevske Rusije i ruskog identiteta, takođe, biti reintegrisani u rusku državu.

"Ne znam kako će Rusija to da uradi, ali kada su krenuli, oni sada više neće stati i ići će do toga da se i delovi nekadašnje Novorusije i srž Kijevske Rusije reintegrišu ponovo u rusku državu", procjenjuje Raković.

Što se tiče upumpavanja oružja u Ukrajinu od Zapada, Raković je naveo da to zapadne zemlje više neće moći činiti jer ga više nemaju u dovoljnoj mjeri.

"Oni više oružja nemaju u dovoljnoj mjeri da bi mogli da ga upumpavaju. To je neko hrabrenje Ukrajine, odnosno kijevskog režima da se bori do poslednjeg Ukrajinca", rekao je on.

Raković ističe da bi bolje bilo i za njih, i za sve, da se ovaj rat odmah završi, jer onda bi Ukrajina imala više šansi da opstane kao država.

"Što se rat više bude nastavljao, to su šanse Zapada i ukrajinskog režima manje", rekao je Raković.

Ali, dodao je on, kao što se čulo iz nedavno govora američkog predsjednika Džozefa Bajdena, Zapad neće stati u tom "uguravanju" Ukrajine u ovaj sukob.

"Prema tome, onda će se to sve završiti totalnim porazom i Zapad neće znati šta ih je snašlo, kada u jednom momentu i Novorusija i centralni delovi Kijevske Rusije budu deo Ruske Federacije, odnosno sadašnje Rusije", ocijenio je Raković.

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini počela je 24. februara 2022. godine. Početak operacije objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je istakao da će Moskva težiti "demilitarizaciji i denacifikaciji" Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana