Raketa ukrajinskih snaga pogodila zgradu u Zaporožju, ima žrtava

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA/KIJEV – Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 372. Konflikt u Ukrajini se može završiti za dve godine, izjavila je sekretarka američke vojske Kristin Vormut i dodala da su se borbena dejstva „otegla". Njemačka ministarka Analena Berbok izjavila da Ukrajina sama mora da odredi kriterijume za mir sa Rusijom.

Ukrajinske snage gađale Kursku oblast Rusije

Selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije ponovo se našlo pod vatrom ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

„U ovom trenutku nastavlja se još jedno granatiranje sela Tjotkino u Kurskoj oblasti. Naše oružane snage uzvraćaju vatru. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava. Hitne službe spremne su da pruže blagovremenu pomoć", napisao je Starovojt na svom Telegramu.

Prema njegovim riječima, u napadu su ranjena dva muškarca, jedan je preminuo prije dolaska hitne pomoći, a drugi u bolnici.

On je dodao da je zabilježeno pet udara granata.

„Prema preliminarnim informacijama, tri domaćinstva su oštećena gelerima. Takođe, uslijed granatiranja u selu je u prekidu isporuka električne energije", dodao je Starovojt.

Oružane snage Ukrajine će prije ili kasnije napustiti Artjomovsk (Bahmut), u toku su pripreme za organizovano povlačenje, izjavio je član Odbora za nacionalnu bezbjednost, odbranu i obavještajne poslove ukrajinske Vrhovne rade Sergej Rahmanjin.

„Mislim da će Bahmut najvjerovatnije pre ili kasnije biti ostavljen, jer sa vojnog stanovišta, ako pogledate kartu, kada je okružen sa obje strane, nema smisla braniti ga po svaku cijenu", rekao je poslanik u intervjuu za ukrajinski radio „NV".

Grupa ukrajinskih diverzanata danas se probila na teritoriju Klimovskog rejona Brjanske oblasti u Rusiji, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
Oni su otvorili vatru na jedan automobil pri čemu je jedan muškarac ubijen, a dijete ranjeno.

Gubernator je dodao da se u oblasti sprovode sve potrebne mjere za likvidaciju diverzanata.

Rogov: Ukrajinske snage pojačale granatiranje Zaporoške oblasti

Ukrajinske trupe pojačale su granatiranje naselja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Intenzitet granatiranja je pojačan. To ukazuje da neprijatelji dobijaju granate. Gađaju Tokmak, Pologe, Vasiljevku. Generalno, (gađaju) sve mirne gradove i predgrađa do kojih mogu da dobace", rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo".

Prema njegovim riječima, ukrajinske specijalne službe izvršile su masovne racije u gradu Zaporožju u potrazi za proruski nastrojenim građanima.

On je dodao i da kijevski režim pokušava da zastraši stanovnike grada Zaporožja.

Rogov je saopštio da je raketa ukrajinske PVO pala na višespratnicu u gradu Zaporožje.

Kako je naveo tokom protekle noći, dok su ruske snage gađale ukrajinske vojne objekte, jednu raketu oborio je ukrajinski PVO sistem i te dve rakete pale su na višespratnicu. 

U toku je raščišćavanje razrušene zgrade. Spasioci su ispod ruševina pronašli tijela troje poginulih, a tri osobe su hospitalizovane. Spaseno je 11 osoba, među kojima i jedna trudnica, a evakuisano je 17 stanovnika.

On je naglasio da je desetak stanova potpuno uništeno i da se srušilo tri sprata četvorospratnice.

Ukrajinske snage izgradile su nove prelaze preko reke Žerebec u blizini naselja Makejevka na severu LNR, što može biti povezano sa ruskim napadima na glavne rute snabdjevanja u toj oblasti, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

Rusija ne namjerava da upotrebi nuklearno oružje u vezi sa situacijom u Ukrajini, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski u intervjuu za portal „Maverik njuz".

„Prije svega, želio bih da kažem da imamo nuklearnu doktrinu. I u njoj se navodi da nećemo biti prvi koji će upotrebiti nuklearno oružje. Ono se može upotrebiti samo u slučaju prijetnje postojanju Rusije", podsjetio je Poljanski.

„Naglašavam da ne planiramo da upotrebimo (nuklearno oružje) u trenutnoj situaciji oko Ukrajine", rekao je diplomata, napominjući da „sa vojnog stanovišta to nema nikakvog smisla".

„Ali, opet, to zavisi od stepena uključenosti NATO-a i od razmjera prijetnje sa kojom će se Rusija suočiti", primjetio je Poljanski.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana