Rajzner: Dolazi novi svjetski poredak

Srna
Foto: YT

Pukovnik Oružanih snaga Austrije Markus Rajzner smatra da će pobjeda Rusije u ukrjinskom sukobu dovesti do promjene svjetskog poretka.

On je u intervjuu "N-TV" naveo da će Evropa izgubiti svoju dominantnu ulogu i da treba da se pripremi za gubitak prosperiteta, jer snabdijevanje sirovinama više neće biti isto.

"Moguće je da će Evropa morati ravnopravno da komunicira sa drugim `igračima`, a ne da nastavi da se ponaša kao prije" - ocjenjuje Rajzner.

On ističe da će svjetski poredak kakav je danas doći u pitanje, ali to ne znači da će doći do haosa i rata.

"Moramo shvatiti da dolazi u pitanje uloga lidera koju smo do sada imali i naša dominantna uloga koja je bila garant našeg blagostanja.

Moramo da vidimo, a to se prvenstveno odnosi na Evropu, kakvu ćemo ulogu imati u multipolarnom svijetu. Kakvu će ulogu imati naša evropska bezbjednosna politika i kakvu će ulogu imati evropske oružane snage" - napominje Razjzner.

On zaključuje da će Evropa morati da se opredijeli - da li će "na ravnoj nozi" i pod jednakim uslovima graditi odnose sa drugim igračima u svijetu ili će nastaviti da se ponaša kao do sada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana