Raisi naredio da se što prije riješe slučajevi trovanja učenica širom Irana

Tanjug
Raisi naredio da se što prije riješe slučajevi trovanja učenica širom Irana

TEHERAN - Predsjednik Irana Ebrahim Raisi danas je izdao naređenje da se što prije riješe slučajevi trovanja učenica širom zemlje, naglašavajući da je nova neprijateljska zavjera "nehuman zločin".

 

Govoreći na sastanku državnog vrha, iranski predsjednik se osvrnuo na izveštaj ministra obavještajnih službi i istraživanja o trovanju broja učenika u različitim iranskim gradovima, prenijela je IRNA.

-Ovo je nova zavjera neprijatelja usmerena da zastraši učenike, našu dragu djecu, kao i njihove roditelje, i to je vrlo nehuman zločin - poručio je Raisi.

On je naglasio da je potrebno istjerati stvari do kraja i objavljivati vijesti tačno i na vrijeme, a potom je i poručio nadležnim ustanovama da umanje brigu ljudi u zemlji.

-Ovaj potez je samo još jedan u nizu neprijateljskih zavejra uperenih ka kreiranju tenzija u iranskom društvu, uznemiravanju javnog mnjenja i zastrašivanju mladih u našoj zemlji. To se mora otkriti i sa time se mora ozbiljno pozabaviti - dodao je Raisi.

Slučajevi masovnog trovanja učenica u školama u Iranu od 30. novembra 2022. godine sve više privlače pažnju javnosti.

Više od hiljadu učenica otrovano je u proteklih 100 dana u nekoliko iranskih pokrajina.

Posljdnji slučaj zabilježen je u gradu Orumijehu, gdje je nekoliko stotina učenica otrovano u internatu, navedeno je u izvještaju agencije IRNA, koji je danas prenijela Anadolija.

Kako navodi iranska novinska agencija, mnoge učenice od njih 450, koliko ih boravi u domu, otrovane su gasom čiji sadržaj još nije utvrđen.

Ukupno 29 učenica je zadržano na liječenju u različitim bolnicama u gradu, dok su ostale na kućnom liječenju.

Teheranski javni tužilac Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odjeljenja za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će se počinioci suočiti sa strogim kaznama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana