Radnici "Boinga" stupaju u štrajk

Srna
Radnici "Boinga" stupaju u štrajk

Radnici "Boingove" fabrike na zapadnoj obali Sjedinjenih Država stupiće u štrajk nakon što je 96 odsto zaposlenih glasalo za obustavu rada.

Time se zaustavlja proizvodnja u kompaniji koja prodaje najviše aviona u svijetu. "Boing" je suočen sa kašnjenjima u proizvodnji i rastom duga.

Prvi štrajk radnika od 2008. počeće u ponoć po pacifičkom vremenu, samo nekoliko sedmica nakon što je novi izvršni direktor Keli Ortberg postavljen u avgustu s ciljem da povrati povjerenje putnika nakon što je u januaru otpao panel na vratima sa gotovo novog "737 MAKS" tokom leta.

Oko 30.000 radnika koji proizvode "737 MAKS" i druge avione u oblastima Sijetla i Portlanda glasalo je za novi kolektivni ugovor nakon 16 godina.

Među članovima Međunarodnog udruženja mašinista i vazduhoplovnih radnika 96 odsto je glasalo za štrajk i 94,6 za odbijanje sporazuma sa kompanijom.

- Ovdje je riječ o poštovanju, o suočavanju sa prošlošću i o borbi za našu budućnost - rekao je Džon Holden, koji je predvodio pregovore u ime sindikata, prije nego što je objavio rezultate glasanja.

"Boing" za sada nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana