Racije u kancelarijama Evropskog parlamenta: Zaposleni promovisali “rusko miješanje”

Srna
Foto: RTE.ie

BRISEL - Policija je izvršila racije u kancelarijama Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, pod sumnjom da je neko od zaposlenih pomogao promovisanje onoga što su belgijski državni tužioci opisali kao “rusko miješanje”, javili su belgijski mediji.

“Pretresi su dio slučaja miješanja, pasivne korupcije i učestvovanja u kriminalnoj organizaciji u vezi sa naznakama ruskog miješanja”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Belgije koje je citiralo više belgijskih medija.

Pravosudni organi u Belgiji sumnjaju da je od pojedinih članova Evropskog parlamenta zatraženo da u zamjenu za novac “promovišu rusku propagandu”, preko internet stranice “Glas Evrope”, koju je EU prošle sedmice optužio za “forsiranje protruskih narativa”.

Osumnjičeno lice, koje su belgijski tužioci opisali kao “kolaboratora”, igralo je značajnu ulogu u navodnoj šemi za promovisanje ruskih interesa. Policija je pretresla i kuću osumnjičenog.

Belgijski javni medijski servis RTBF pozvao se na izvor blizak istrazi koji je rekao da je lice koje je pod istragom asistent člana Evropskog parlamenta Marsela de Grafa iz stranke Holandski forum za demokratiju i bivši asistent Maksimilijana Kraha iz njemačke stranke Alternativa za Njemačku.

Belgijski premijer Aleksander de Kro saopštio je prošlog mjeseca da su federalni tužioci otvorili istragu o navodnom ruskom miješanju u rad Evropskog parlamenta pred izbore EU zakazane sa jun.

U Briselu strahuju da bi se na glasanju u Strazbur mogli dovesti “dodatni kritičari rada EU”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana