Putnički avion Sjeverne Koreje u Pekingu, Pjongjang se otvara poslije kovid ograničenja

Tanjug
Putnički avion Sjeverne Koreje u Pekingu, Pjongjang se otvara poslije kovid ograničenja

PEKING- Sjevernokorejski komercijalni putnički avion poletio je danas iz Pekinga što je signal da zvanični Pjongjang ponovo otvara državne granice nakon skoro tri godine strogih ograničenja uvedenih zbog pandemije kovida-19.

AP navodi da je putnički mlazni avion ruske proizvodnje Tupoljev Tu-204, kapaciteta 210 putnika u vlasništvu severnokorejske aviokompanije Air Koryo, jutros sletio u kinesku prestonicu, a snimljen je i kako poleće za Pjongjang sa aerodroma u Pekingu nešto poslije 13.30 po lokalnom vremenu.

"Kina je odobrila redovne letove sjevernokorejskoj aviokompaniji Air Koryo na liniji Pjongjang-Peking-Pjongjang kao i na drugim putničkim linijama u skladu sa procedurama. Konkretni let podleže ovlašćenjima koja ima severnokorejska avio-kompanija u skladu sa odobrenjem nadležne kineske službe", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Kina je najbliži diplomatski saveznik Sjeverne Koreje i ključni izvor pomoći u hrani i gorivu za severnokorejsku ekonomiju opterećenu prirodnim katastrofama i lošim upravljanjem.

Let sjevernokorejskog putničkog aviona je obavljen nakon sastanka između američkog predsjednika Džozefa Bajdena i lidera Japana i Južne Koreje, koji su u petak razgovarali na tripartitnom samitu u Kemp Dejvidu, nedaleko od Vašingtona i saglasili da prošire bezbjednosne i ekonomske veze.

Predsjednk Bajden i zvaničnici SAD, Južne Koreje i Japana, tvrde da samit u Kemp Dejvidu "nije bio posvećen Kini" već je bio fokusiran na šira bezbjednosna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana