Putin: Ulaganja BRIKS u globalnu ekonomiju udvostručena u posljednjih 10 godina

Tanjug
Putin: Ulaganja BRIKS u globalnu ekonomiju udvostručena u posljednjih 10 godina

JOHANESBURG - Ulaganja zemalja članica BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u globalnu ekonomiju udvostručena su u posljednjih 10 godina, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u svom obraćanju putem video veze učesnicima 15. samita BRIKS-a u Johanesburgu.

-Ulaganja zemalja BRIKS-a u globalnu ekonomiju su se udvostručila tokom protekle decenije, a ukupan izvoz je dostigao 20 (odsto) od ukupnog svjetskog izvoza -  rekao je Putin, prenosi TASS.

Strategija ekonomskog partnerstva zemalja BRIKS-a do 2025. godine se uspješno sprovodi, istakao je ruski predsjednik i ukazao da posebno jača saradnja u oblastima kao što su diversifikacija lanaca snabdijevanja, dedolarizacija i prelazak na nacionalne valute u međusobnom poslovanju, digitalna ekonomija, podrška malim i srednjim preduzećima i pravičan transfer tehnologija.

-Doprinos globalnom BDP-u pet država članica BRIKS-a, koje ukupno imaju preko tri milijarde stanovnika, već je nadmašio takozvanu Grupu sedam (G7) po paritetu kupovne moći - istakao je ruski lider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana