Putin: Ukrajinska kontraofanziva je potpuno propala

GS/Agencije
Putin: Ukrajinska kontraofanziva je potpuno propala

Rat u Ukrajini ušao je u 598. dan. Nastavljaju se borbe na istoku i jugu zemlje. Iznad Kurske i Belgorodske oblasti tokom noći je oboreno 27 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ruske snage su izvele napade iz vazduha na Herson, a gađana je oblast u blizini kritičnog infrastrukturnog objekta, saopštila je lokalna vlast. Predsednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva u potpunosti propala i kaže da se duž cijele linije kontakta trenutno dešava "aktivna odbrana".

Gradske vlasti: Rusi gađali Herson iz vazduha, dijelovi grada bez struje i vode

Rusija je izvela napade iz vazduha na Herson, a gađana je oblast u blizini kritičnog infrastrukturnog objekta, saopštio je danas načelnik gradske uprave Roman Mročko.

Naveo je da su ruske snage u razmaku od 30 minuta izvele vazdušne napade avionima SU-34, u zoni kritičnog infrastrukturnog objekta u Hersonu, prenosi agencija Unian.

Prethodno su gradske vlasti saopštile da je u Hersonu došlo do jake eksplozije, zbog čega pojedini delovi grada nemaju struju i vodu.

Ukrajinska kontraofanziva je potpuno propala

"Kada je riječ o kontraofanzivi, koja se navodno odugovlači - ona je potpuno propala. Znamo da u pojedinim oblastima borbenih dejstava protivnička strana priprema nove aktivne ofanzivne operacije. To vidimo, znamo. Mi odgovaramo adekvatno", rekao je Putin.

On je naveo da ruske trupe trenutno popravljaju svoju pozicije u skoro svim oblastima borbenih dejstava, a akcije se mogu opisati kao aktivna odbrana sa poboljšanjem položaja, uključujući pravce Kupjanska, Zaporožja i Avdijevke, prenosi TASS.

Ruske protivvazdušne jedinice uništile su 27 ukrajinskih dronova iznad Rusije, većinom iznad Kurske oblasti, saopštilo je rano jutros rusko Ministarstvo odbrane.

Osamnaest dronova oboreno je iznad Kurske oblasti, na jugu Rusije, a dva su uništena iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo, prenio je Rojters.

Ranije je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio da u napadu dronovima nije bilo žrtava i da su ostaci aparata pali izvan naseljenih mjesta.

Kurska i Belgorodska oblast graniče se sa Ukrajinom.


Rojters nije mogao da provjeri ove izvještaje iz nezavisnih izvora. Iz Kijeva nije bilo komentara.

Sijarto: Sankcije protiv Rusije nisu postigle nijedan cilj

Sankcije nisu uspele da poraze Rusiju na ekonomskom planu, niti da dovedu do rešavanja ukrajinskog sukoba, uprkos očekivanjima Evropske unije, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Potrebno je da razgovaramo i o pitanju uticaja sankcija na Rusiju - kome one više štete, nama ili Moskvi, ima li u njima nekakvog smisla, da li su dovele do rezultata, jesu li postigle ciljeve. Da li nam je to uspelo ili nije. Mislim da, očigledno, nije uspelo", naglasio je Sijarto.

Napomenuo je da se to pitanje sada nikako ne razmatra u Evropskoj uniji.

"Čim to pitanje potegneš, odmah te sateruju u ćošak i vređaju", rekao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana