Putin u Mongoliji nije prošao kako je Zapad želio: Topao doček umjesto hapšenja

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

ULAN BATOR - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u glavni grad Mongolije Ulan Bator na razgovore sa mongolskim predsjednikom Uhnaginom Hurelsuhom, prenijeli su danas ruski mediji.

Ruskom lideru je priređena svečana ceremonija dočeka na centralnom trgu kod Državne palate u Ulan Batoru, prenosi RIA Novosti.

Putin će učestvovati na svečanostima posvećenim 85. godišnjici zajedničke pobjede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim militaristima na reci Halhin Gol.

Prije početka ceremonije, djevojčica u nacionalnoj mongolskoj haljini poklonila je Putinu cvijeće, a duvački orkestar izveo je himne Ruske Federacije i Mongolije, nakon čega su predsednici dvije zemlje prišli četi počasne garde i pozdravili je.

Putin i predsjednik Mongolije Uhnagiin Hurelsuh razmijeniće mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a razgovaraće i o perspektivama za dalji razvoj bilateralnih odnosa sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a kako je navela pres služba Kremlja, nakon pregovora planirano je potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Ovo je prvo Putinovo putovanje u zemlju potpisnicu statuta Međunarodnog krivičnog suda koji je prije 18 mjeseci izdao nalog za njegovo hapšenje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo pregovora sa mongolskim vlastima o ovom pitanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su svi aspekti putovanja pažljivo pripremljeni.

Pretpretresno vijeće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je nalog za hapšenje Putina i ombudsmana za decu Mariju Lvovu-Belovu.

Ruska strana je optužena za deportaciju djece koja su spasena od ukrajinskog granatiranja i odvedena iz zone borbenih dejstava u bezbjedna područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana