Putin: Štitimo interese većine država

Srna
Putin: Štitimo interese većine država

MOSKVA - Zemlje BRIKS-a zauzele su čvrst stav u globalnoj areni i štite interese većine svjetskih država, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu ove organizacije.

Putin je istakao da autoritet organizacije stalno jača jer njeni ciljevi ispunjavaju težnje glavnog dijela međunarodne zajednice "takozvane svjetske većine".

"Naših pet zemalja zauzele su čvrst stav u međunarodnoj areni i predstavljaju ugledan entitet", rekao je Putin na plenarnoj sjednici samita u Južnoafričkoj Republici.

Prema njegovim riječima, zemlje BRIKS-a podržavaju formiranje multipolarnog svjetskog poretka, zasnovanog na vladavini međunarodnog prava, uključujući i pravo na samoopredjeljenje svih naroda.

Putin je dodao da se pet zemalja BRIKS-a protive hegemoniji i politici neokolonijalizma, te ukazao da je u ovoj organizaciji neophodno uspostaviti stalnu komisiju za transport koja će se baviti logistikom.

Ruske akcije u Ukrajini, kaže Putin, imaju cilj da stave tačku na rat koji je protiv civila pokrenuo Kijev, koji podržava Zapad.

"Rusija je odlučila da podrži ljude koji se bore za svoju kulturu, tradiciju, jezik, budućnost. Naše akcije u Ukrajini su vođene time da stavimo tačku na rat koji su pokrenuli Zapad i njihovi sateliti u Ukrajini protiv ljudi koji žive u Donbasu", rekao je predsjednik Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana