Putin se sastao sa ministrom odbrane Kine: Rusko-kineski odnosi nadmašuju saradnju iz Hladnog rata

G.S.
Putin se sastao sa ministrom odbrane Kine: Rusko-kineski odnosi nadmašuju saradnju iz Hladnog rata

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je radni sastanak sa članom Državnog saveta Narodne Republike Kine, ministrom odbrane Li Šangfuom.

Ministar odbrane Šangfu je nakon sastanka s predsjednikom Putinom izjavio da rusko-kineski odnosi nadmašuju saradnju iz Hladnog rata.

- Imamo veoma bliske odnose. Oni nadmašuju vojno-političku saradnju iz doba Hladnog rata. Počivaju na principima nesvrstanosti i veoma su stabilni - rekao je Šangfu.

Dodao je da se u posljednje vrijeme rusko-kineska vojno-tehnička saradnja dinamično razvija i da doprinosi globalnoj i regionalnoj stabilnosti.

Kineski ministar odbrane je istakao da je njegova posjeta rezultat dogovora koji su postigli Putin i njegov kineski kolega Si Đinping tokom posjete Džija Rusiji u martu.

- Ovo je moja prva strana posjeta nakon što sam preuzeo dužnost kineskog ministra odbrane. Odabrao sam Rusiju kako bih naglasio poseban karakter i strateški značaj naših bilateralnih odnosa - rekao je on, pozdravljajući ulogu “ličnog prijateljstva” između lidera dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana