Putin: Rusija i Kina dijele iste poglede na situaciju u svijetu

Tanjug
Putin: Rusija i Kina dijele iste poglede na situaciju u svijetu

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je rusko-kineska saradnja u oblasti trgovine dostigla rekordne nivoe, "uprkos zapadnim sankcijama Rusiji i uceni", i da te dve zemlje dijele iste poglede na situaciju u svijetu.

"Uprkos nepovoljnim spoljašnjim uslovima, nelegitimnim mjerama i direktnim ucijenama određenih zapadnih zemalja, Rusija i Kina su uspele da ostvare visoke brojke u međusobnoj trgovini. Trgovinski promet porastao je za oko 25 odsto", rekao je Putin tokom video razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom, prenosi TASS.

On je istakao da Moskva i Peking imaju isti pogled na situaciju u svijetu i da dijele istu viziju povodom globalne transformacije.

"Bezbjednosna koordinacija između Moskve i Pekinga u Savjetu bezbjednosti UN, Šangajskoj organizaciji za saradnju, BRIKS-u, doprinijela je izgrađivanju svjetskog poretka baziranog na međunarodnom pravu. Imamo identičan pogled na razloge iza kojih stoji svaka promena globalne geopolitičke scene i kako napreduje", dodao je ruski lider.

Govoreći o "dosad neviđenom pritisku i provokacijama Zapada", Putin je naglasio da Rusija i Kina brane svoje pozicije dok štite interese svojih naroda i svih koji zagovaraju demokratski poredak u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana