Putin: Poslije raspada SSSR-a Zapad želio da uništi i Rusiju

GS
Foto: Sky News

MOSKVA - Poslije raspada SSSR-a Zapad je htio da uništi Rusiju, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin i dodao da je početkom 2000-ih godina imao naivnu predstavu o tome kako se Zapad odnosi prema Rusiji.

- Bio sam naivan. Reći ću vam potpuno iskreno, kada se osvrnem unazad, uprkos činjenici da sam skoro 20 godina radio u organima bezbjednosti i spoljnoj obavještajnoj službi Sovjetskog Saveza, uprkos činjenici da sam kasnije bio zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, direktor FSB, sekretar Savjeta bezbjednosti, pa čak i predsjednik Vlade u početnoj fazi, još uvijek sam imao naivnu predstavu da cijeli svijet, a prije svega takozvani civilizovani svijet shvata šta se desilo sa Rusijom. Da je ona postala potpuno druga zemlja, da više nema ideološke konfrontacije, što znači da nema osnova za konfrontaciju - rekao je Putin za televiziju „Rusija 1“.

Putin je istakao da je vidio negativne korake u politici zapadnih zemalja prema Rusiji, posebno da je očigledna bila podrška separatizmu i terorizmu na teritoriji Rusije.

- Ali sam ja, u svojoj naivnosti, vjerovao da je to jednostavno inercija razmišljanja i djelovanja – navikli su da se bore protiv SSSR-a i nastavljaju - objasnio je Putin.

Međutim, realnost je bila potpuno drugačija, ocijenio je ruski lider, prenosi Sputnjik.

- Realnost je bila takva, kasnije sam se potpuno uvjerio u to, da su poslije raspada Sovjetskog Saveza (na Zapadu) mislili da treba da budu strpljivi i unište i Rusiju - istakao je Putin.

Tako velika zemlja, sa prilično velikim stanovništvom, Zapadu nije bila potrebna, objasnio je on.

- Bolje je da se, smatrao je poznati američki političar (Zbignjev) Bžežinski, (Rusija) podijeli na pet delova i ti dijelovi posebno potčine i iskoriste resursi. Polazeći od toga da svi odvojeno neće imati nezavisnu težinu, nezavisan glas i neće braniti svoje nacionalne interese, kako to čini ujedinjena ruska država. Tek kasnije sam to shvatio. A prvobitni pristup je bio prilično naivan -

zaključio je Putin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana