Putin: Pad ukrajinskog BDP-a 40 odsto, Rusija ekonomski nezavisnija

Srna
Putin: Pad ukrajinskog BDP-a 40 odsto, Rusija ekonomski nezavisnija

MOSKVA - Bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine je pao za 40 odsto, a moguće čak i više, dok je Rusija zabilježila pad za samo 2,1 odsto, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Rekao sam mnogo puta, jasno je da ljudi žive svoje živote i malo ko čita bilo kakvu ekonomsku prognozu, pojavi se s vremena na vrijeme na internetu, na televiziji. Međutim, nama su predviđali pad BDP-a za 20 odsto ili više, ali to se nije desilo. Ovo je sve što zemlja proizvede tokom godine, ako se uzme u obzir na godišnjem nivou. Upravo smo govorili o Ukrajini, gdje je BDP pao za 40 odsto. Ovo su zvanični podaci, ali mislim da je čak i više od toga - rekao je Putin tokom posjete fabrici aviona u Ulan-Udeu.

On je naglasio da i Rusija bilježi pad BDP-a, ali ne za 20 odsto, kako je “neko predvidio”.

- Bez pada bi bilo bolje, ali naš trend je uzlazni. Posljednjih sedam mjeseci proizvodnja stalno raste i BDP zemlje raste oko sedam mjeseci zaredom. Samo u drugom kvartalu prošle godine imali smo značajan pad BDP-a, a sve ostalo je rast - istakao je Putin.

On je napomenuo da je prošla godina išla na ruku Rusiji, jer je postala jača i suverenija u ekonomskom smislu.

- I pored određenih troškova, mislim da je prošla godina bila dobra, jer smo postali suvereniji i nezavisniji u ekonomskom smislu - dodao je Putin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana