Putin: Ne znam zašto iz SAD govore da su najjači

Agencije
Putin: Ne znam zašto iz SAD govore da su najjači

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da nema iznenađenja u izjavama Donalda Trampa oko nuklearnog naoružanja, već da ga čude riječi odlazeće administracije.

Kako je rekao, najave novoizabranog predsjednikka SAD da će ojačati nuklearni arsenal su nastavak onoga što je govorio u kampanji.

"Ipak, iznenađuje me ono što stiže od Obamine administracije. Ne znam zašto bi oni sada insistirali na tome da su najjača vojna sila na svijetu. Sve što mi kažemo je da smo jači od bilo kog agresora", rekao je Putin.

Izjave iz Amerike su stigle nakon Putinovog razgovora sa predstavnicima ruskog ministarstva odbrane, na kome je rekao da će Rusija ojačati nuklearni arsenal i da je "uvjeren da je Rusija sada jača od bilo kog potencijalnog agresora".

"Ako pažljivo poslušate šta sam rekao, rekao sam da je Rusija jača od bilo kog potencijalnog agresora. I to je istina. Šta je agresor? Zemlja koja može da nas napadne. Nisam tu riječ upotrebio slučajno. A oni su počeli da dokazuju da imaju najjaču vojsku na svijetu. To niko ne spori", rekao je Putin na tradicionalnoj velikoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, "nije nikakva tajna" da je ruska vojska unapredila nuklearni arsenal i na zemlji i na vodi, kao i avijaciju.

"Postupano strogo u skladu sa našim međunarodnim obavezama. Ništa novo se ne dešava", rekao je Putin.

Ruski predsjednikk Vladimir Putin je na početku tradicionalne godišnje konferencije za štampu, za koju je akreditovano više od 1.400 novinara, govorio o ekonomiji, da bi prešao na politiku i međunarodne odnose posle pitanja "Volstrid džornala" o tome da li će biti raspisani vanredni izbori 2017. godine.

"U kojoj zemlji?", uzvratio je pitanjem Putin, a zatim rekao da takva mogućnost uvek postoji, ali da oni nisu neophodni.

"Samo smo mi vjerovali u Trampa, drugi moraju da nauče da gube"

Upitan o promjeni na globalnoj političkoj sceni i "glasanju naroda protiv aktuelnih elita", kao u slučajevima Bregzita i Donalda Trampa, Putin je rekao da postoji "jaz između onoga što je dobro i što je loše kada je riječ o običnom narodu i eliti".

"Svi ti pokušaji da se okrivi spoljni faktor za neuspjehe aktuelne administracije i vođstva Demokratske partije u SAD... Da li sam ja za to kriv? Kod njih postoje sistemski problemi. Činjenica da mnogo glasača republikanca u Americi podržavaju ruskog predsjednikka nije moja zasluga. To mi govori dijelimo iste poglede na globalne izazove, kako bi trebalo da izgleda svjetski poredak, ali i tradicionalne vrijednosti. To je dobar osnov za razvoj odnosa", rekao je Putin.

Kako je rekao, "Regan se vjerovatno ne bi prevrtao u grobu", već bi bio srećan zbog pobjede na izborima.

"Ruzvelt je ujedinio zemlju, a Obamina administracija ju je podjelila. Sada moraju da nauče da dostojanstveno gube. Mi želimo da sa novom administracijom gradimo bolje odnose", rekao je Putin i naveo da bi ti odnosi trebalo da budu "poslovni".

Putin je uz aplauz prisutnih rekao i da do samog kraja izbornog procesa u SAD niko nije vjerovao u pobedu Donalda Trampa osim Rusije.

"Samo mi smo znali da će on pobjediti", rekao je Putin, koji se nije osvrtao

"Ako neko stimulište novu trku u naoružanju, to nismo mi"

Ruski predsjednikk se nešto kasnije i direktno osvrnuo na optužbe iz SAD da su ruski hakeri uticali na američke izbore.

"Za njih je lako da krive neku drugu zemlju. Možda su oni bili iz neke druge zemlje, možda je to samo neki tip koji sedi na svom kauču u sobi i radi takve stvari. Ali to nije ni bitno, bitno je ono što je otkriveno, oni ništa nisu izmislili", rekao je Putin.

Kako je rekao, otkriveno je da su demokrate obmanjivale javnost.

"Umjesto da upute izvinjenje i kažu da se više neće tako ponašati, oni su počeli da traže hakere. To je najmanje važno", rekao je Putin.

Putin je naveo i da neće otkrivati detalje svojih razgovora sa Barakom Obamom, a govorio je i o naoružanju.

"Osnova za novu trku je stvorena kada su se SAD povukle iz međunarodnih sporazuma. To nismo uradili mi. Mi samo moramo da odgovorimo na izazove, ali u odgovarajućim okvirima i poštujući svoje obaveze. Mi ništa ne kršimo, ali jesmo unapredili oružje. Moguće je da je to nateralo SAD da i oni to urade. Ipak, nismo mi ti koji stimulišu tu trku", rekao je Putin.

"Mijenjam mišljenje o obaranju aviona, neće nam kvariti odnose"

Novinar "Sputnjika" je otvorio temu odnosa sa Turskom konstatacijom da su "dvije zemlje zajedno ušle u rešavanje probleme u Siriji bez podrške Zapada", a zatim je povukao paralelu između ubistva ruskog ambasadora u Ankari i obaranja ruskog aviona iznad Turske prošle godine.

"Ubistvo ambasadora jeste napad na Rusiju i na odnose Rusije i Turske. Ranije sam bio skeptičan prema ideji da je ruski avion oboren bez odobrenja turskih lidera i prema pričama da su za to odgovorni destruktivni elementi. Međutim, sada mijenjam mišljenje", rekao je Putin.

Naglasio je da je "sve moguće" pa i da postoje ljudi ubačeni u turske vlasti koji imaju namjere da naruše odnose sa Rusijom.

"Moguće je da postoji dubok nivo infiltracije u turskoj vojsci, vlastima, to se zaista dešava. Da li će to oštetiti naše odnose? Neće. Potpuno smo svijesni važnosti tih odnosa", rekao je Putin.

Ipak, nije direktno odgovorio na pitanje da li misli da je "slučajnost" to što su se u trenucima otopljavanja odnosa dogodila dva incidenta.

Govoreći o Siriji i krizi u Alepu, Putin je rekao da je saradnja sa Turskom i Iranom dovela do uspješne evakuacije 100.000 ljudi.

"Što se Alepa tiče, situacija se razrješavala, neka naselja su odblokirana. To je najveća humanitarna operacija na svijetu i ne bi bila moguća bez predsjednikka Turske, lidera u Iranu i predsjednikka Sirije. Sledeća faza mora biti opšti prekid vatre, a zatim politički razgovori", rekao je Putin.

Ove godine je za Putinovu konferenciju za štampu akreditovano rekordnih 1.437 novinara iz cijelog svijeta, što je 47 novinara više nego prošle godine.

Konferencija je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, po prvi put pomjerena za jedan dan.

Najduža Putinova konferencija za štampu održana je 2008. godine kada je ruski predsjednikk za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana