Putin: Moskva spremna da razvija nuklearne projekte u Bjelorusiji

GS
Foto: Sputnjik

MINSK - U Minsku su počeli razgovori predsjednika Rusije Vladimira Putina i bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Prvi dio sastanka se održava u širem sastavu, gdje učestvuju delegacije.

Kako je istakao predsjednik Rusije, ekonomija je prioritet u razvoju odnosa Rusije i Belorusije. On očekuje da ova godina bude rekordna po trgovinskom prometu između dvije zemlje - sa 40 milijardi dolara.

"Treba istaći da Bjelorusija nije samo naš dobar susjed, sa kojim sarađujemo, vodeći računa o međusobnim interesima svih prethodnih decenija, već je Bjelorusija, nesumnjivo, naš saveznik, u pravom smislu te riječi" istakao je Putin.

Lukašenko je, sa svoje strane, izrazio nadu da će Zapad "poslušati glas razuma" i da će biti nastavljen dijalog o bezbjednosti, prenosi Sputnjik.

Putin  je u razgovoru sa Lukašenkom u Minsku naveo da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Bjelorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju.

"Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamjenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način", rekao je Putin, prenose RIA Novosti.
    
Kako je istakao, saradnja Rusije i Bjelorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije. 
    
„Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije", rekao je Putin.
    
Ruski predsjednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsjetio da su Rusija i Bjelorusija ranije najavile obuku bjeloruskog kosmonauta.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana