Putin na pravoslavnoj božićnoj službi u Sabornoj crkvi Blagoveštenja u Kremlju

Tanjug
Putin na pravoslavnoj božićnoj službi u Sabornoj crkvi Blagoveštenja u Kremlju

MOSKVA- Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je božicćnoj službi u Sabornom hramu Blagoveštenja u Kremlju.

Putin po pravilu Božić proslavlja van Moskve, dok na Vaskrs obično ide u Saborni hram Hrista Spasitelja, prenosi TAS S.

Ruski predsjednik se prošle godine pojavio na pravoslavnoj božićnoj službi u crkvi Hrista Spasitelja, koja se nalazi u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu kod Moskve.

Šef ruske države je 2021. godine prisustvovao božićnoj službi u crkvi Svetog Nikole na ostrvu Lipno kod Velikog Novgoroda.

Putin je uputio božićnu čestitiku pravoslavnim vjernicima i ukazao na ulogu crkvenih organizacija u ratu u Ukrajini.

-Srdačno vam čestitam Božić. Ovaj svijetli praznik koji svi vole inspiriše ljude na dobra djela i namjere, služi za uspostavljanje duhovnih vrijednosti i moralnih smjernica kao što su milosrđe, saosjećanje, dobrota i pravda u društvu - rekao je Putin.

Dodao je da su crkvenim organizacijama priroritet međunacionalni i međureligijski mir i sloga u Rusiji, da  brinu o onima kojima je pomoć potrebna i podržavaju ruske borce koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

-Taj veliki, istinski požrtvovan rad je dostojan najiskrenijeg poštovanja - dodao je Putin, prenosi TASS. 

 Putin je istakao doprinos Ruske pravoslavne crkve i drugih konfesija u Rusiji u jedinstvu društva, očuvanju istorije, vaspitanju porodice i jačanju institucije porodice, navodi TASS.

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi božićnu liturgiju služio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Patrijarh je u svom obraćanju pozvao pravoslavne vjernike da se „pomole za parohijane i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koje ukrajinske vlasti protjeruju iz Kijevsko-pečerske lavre“, preneo je Sputnjik.

-Želim da se svim srcem pomolite za svoje bližnje, najmilije, za sebe, za našu otadžbinu, za one koji danas stradaju, za našu braću u Ukrajini, koja se danas protjeruju iz Kijevsko-pečerske lavre, za samu lavru, koja je vekovima bila čuvar pravog Pravoslavlja - rekao je patrijarh.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio uvjerenje da će se „sva đavolska iskušenja povući“, a potom će se mnogi sa ironijom ili osmijehom prisjećati „ovih patetičnih pokušaja da se uništi kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana