Putin: Moskva i Pjongjang nastoje da ojačaju veze partnerstva i dobrosusjedstva

Tanjug
Putin: Moskva i Pjongjang nastoje da ojačaju veze partnerstva i dobrosusjedstva

MOSKVA - Moskva i Pjongjang nastoje da ojačaju veze partnerstva i dobrosusedstva i djeluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na svečanoj večeri u gradu Vostočni u Amurskoj oblasti održanoj u čast lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Putin je nazdravio za blagostanje i prosperitet naroda Rusije i Severne Koreje i dalje jačanje saradnje između dveju zemalja, preneo je Sputnjik.

"Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su se sovjetski i korejski vojnici rame uz rame borili protiv japanskih militarista.

I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva, delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u našem zajedničkom regionu", rekao je Putin. On je dodao da se zvanična poseta severnokorejskog lidera odvija u prijateljskoj i radnoj atmosferi.

"Početak je dobar i veoma produktivan. Bilo je veoma iskrene razmene mišljenja o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima", rekao je Putin u intervjuu za program 60 minuta, prenio je TASS.

On je istakao da su Moskva i Peking pretrpele velike gubitke od pandemije kovid-19, kada je Sjeverna Koreja bila praktično zatvorena za spoljni svijet. Putin je skrenuo pažnju na obimnu agendu i program aktuelne posete Kim Džong Una. Kako je rekao, ona ne uključuje samo posetu kosmodromu "Vostočni", već i druge velike visokotehnološke klastere, industrijska preduzeća i inovacione centre na ruskom Dalekom istoku.

Kim će, takođe, otputovati u Komsomolsk na Amuru i Vladivostok na ruskom Dalekom istoku nakon razgovora u kosmodromu Vostočni, najavio je predsjednik Rusije u intervjuu za televiziju Rusija-1.

"Sjevernokorejskog lidera čeka naporan program. Jer, on će otići odavde za Komsomolsk na Amuru gdje će posetiti fabrike koje proizvode avione, kako civilne tako i ratne avione. A kasnije će otputovati u Vladivostok gdće će mu biti demonstrirane sposobnosti Pacifičke flote", rekao je predsćednik Rusije.

Ruski lider je naveo da Kim Džong Un prati politiku bivših rukovodilaca Republike Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, kao i da nastavlja njihov rad.

On je dodao da su njegovi prethodnici bili pravi prijatelji, sledbenici i pristalice izgradnje najbližih odnosa i veza između Severne Koreje i Rusije. Rusija poštuje trenutna ograničenja vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom, ali postoje mogućnosti u okviru pravila, rekao je Putin posle pregovora sa Kim Džong Unom na TV kanalu Rusija 1, prenela je agenija RIA Novosti.

"Postoje određena ograničenja. Rusija se pridržava svih ovih ograničenja. Ali postoje stvari o kojima, naravno, možemo da razgovaramo, razgovaramo, razmišljamo o tome. I ovde, takođe, ima izgleda. Rusija je samodovoljna zemlja. Ali u okviru sadašnjih pravila imamo i mogućnosti na koje, takođe, obraćamo pažnju i o kojima razgovaramo", rekao je predsjednik Rusije.

Pored toga, dvojica lidera razgovarala su o razvoju poljoprivrede.

"Mi, takođe, pružamo humanitarnu pomoć zemlji. Ali pored humanitarne pomoći, postoji mogućnost da jednostavno radimo pod jednakim uslovima. Izgledi ovde nisu loši", dodao je Putin. On je pomenuo i druge zajedničke projekte, uključujući obnavljanje morske luke, gde je moguće napraviti "logistički trougao" - železnica, luka, autoput za Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana