Putin i Orban dobili neočekivanog saveznika u srcu Evrope

GS
Putin i Orban dobili neočekivanog saveznika u srcu Evrope

Dolazak desničarskih snaga na vlast u Austriji i njihova saradnja s Mađarskom može izazvati raskol u EU po pitanju Ukrajine, piše agencija Rojters.

Desničarske snage, koje se smatraju favoritima na predstojećim izborima u Austriji, stvorile su savez s mađarskim liderom Viktorom Orbanom, koji može ugroziti ionako krhki konsenzus u EU po pitanju Ukrajine, navodi se u članku.
Autor podsjeća da Austrija, pridržavajući se svog neutralnog statusa, ne isporučuje oružje Ukrajini i do sada održava poslovne veze s Rusijom, posebno po pitanju isporuka prirodnog gasa, uprkos pritisku iz Brisela.

- Obnavljajuće desničarske snage stvaraju austrijsko-mađarski savez, koji predstavlja glavobolju za EU po pitanju Ukrajine, ističe se u članku.

Izbori za Nacionalni savjet Austrije održaće se 29. septembra, a oni će pokazati kako će se dalje raspoređivati mjesta u nacionalnom savjetu, koje opcije koalicija će biti moguće, da li će kancelar republike Karl Nehamer ostati na svom mjestu ili će ga zamijeniti novi kandidat.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na listi za cijelu zemlju nalaze se Austrijska narodna partija (ÖVP) aktuelnog kancelara Karla Nehamera, Austrijska socijaldemokratska partija (SPÖ), Austrijska partija slobode (FPÖ), NEOS (Nova Austrija i Liberalni forum), Zeleni, Pivska partija, Niko od njih, Komunistička partija Austrije (KPÖ), i Lista Madlen Petrović (LMP), piše Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana