Putin: Globalna bezbjednost se srozava

Srna, Tanjug
Putin: Globalna bezbjednost se srozava

MOSKVA- Sve više geopolitičkih nesuglasica se pojavljuje u svijetu, a globalna bezbjednost se srozava, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je u obraćanju učesnicima samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju putem video-veze iz Moskve rekao da ŠOS igra sve važniju ulogu u održavanju stabilnosti na globalnoj sceni.

-To je posebno važno u trenutnim uslovima, kada geopolitičke nesuglasice postaju akutnije. Degradacija sistema međunarodne bezbjednosti se nastavlja - istakao je Putin.

Putin je najavio da će članice ŠOS-a pojačati bezbjednosnu saradnju.

- Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) privržena je stvaranju poštenog i pravičnog svjetskog poretka, sa centralnom ulogom UN. Naša organizacija čvrsto je privržena izgradnji zaista pravednog i multipolarnog svjetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i unverzalno prihvaćenim principima međusobne saradnje suverenih država sa poštovanjem i uz centralnu koordinacionu ulogu UN - rekao je Putin u obraćanju učesnicima samita ŠOS-a u Nju Delhiju putem video-veze iz Moskve.

On je istakao da Rusija podržava nacrt zajedničke deklaracije ŠOS-a koja odražava konsolidovane pristupe međunarodnim pitanjima.

Putin je dodao da Rusija podržava dodjeljivanje članstva u ŠOS-u Bjelorusiji.

Prema njegovim riječima, u toku je hibridni rat protiv Rusije.

-Sada se, zapravo, vodi hibridni rat protiv nas. Protivzakonite sankcije koriste se na nivou bez presedana - naveo je Putin.
On je dodao da se od Ukrajine već duže vrijeme pravi anti-Rusija blizu ruskih državnih granica.

- Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) treba da bude jedinstvena u borbi protiv terorizma i da ne oklijeva da osudi države koje podržavaju teror - izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi na samitu te organizacije.

Lideri ŠOS održavaju danas samit putem video-veze, čiji je domaćin Indija, s ciljem da prošire uticaj te evroazijske političke i bezbjednosne organizacije uključivanjem Irana i otvaranjem puta ka članstvu Bjelorusije, prenosi Rojters.

Kineski predsjednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin učestvuju na današnjem 23. samitu Savjeta šefova država ŠOS.

To je prvi put da je Putin učesnik nekog međunarodnog događaja poslije pobune ruske privatne vojne kompanije “Vagner” krajem juna.

Modi je, tokom uvodnog izlaganja, takođe pozvao lidere ŠOS da rade za dobrobit Avganistana i da pruže humanitarnu pomoć Kabulu.

-Teritorija Avganistana ne bi trebalo da se koristi za destabilizaciju njegovog susjedstva - rekao je Modi na samitu. U svom obraćanju kineski predsjednik je poručio da bi fokus organizacije trebalo da bude na pragmatičnoj saradnji i ubrzanju ekonomskog oporavka. On je naglasio uzajamnu potrebu poštovanja ključnih interesa i zabrinutosti članica, kao i potrebu nezavisnog formulisanja spoljnopolitičkih ciljeva.

Osnovana 2001. godine od strane Kine i Rusije, ŠOS je politička i bezbjednosna organizacija koja nastoji da bude protivteža uticaju Zapada u Evroaziji. Očekuje se da će Iran biti primljen u članstvo na današnjem samitu, a Bjelorusija treba da potpiše obavezujući memorandum koji će kasnije dovesti do njenog članstva, navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana