Putin: Evropa će prije ili kasnije da povrati svoj suverenitet

GS
Putin: Evropa će prije ili kasnije da povrati svoj suverenitet

MOSKVA - Evropske zemlje prije ili kasnije povratiće svoj suverenitet, ali to može potrajati, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je s tim u vezi istakao da su, primjera radi, američke trupe u Njemačkoj još okupacione snage u pravnom smislu i u praksi, prenio je TASS.

Kao suprotan slučaj naveo je sovjetske trupe koje su bile stacionirane u Austriji, ali su je dobrovoljno napustile.

- Rusija je, kao pravni nasljednik Sovjetskog Saveza, garant ustava Republike Austrije i njene neutralnosti, čega su mnogi obični ljudi u Austriji svjesni i na tome zahvalni Rusiji - kazao je on i naglasio da je što se tiče drugih evropskih zemalja situacija komplikovana.

Rekao je da je Sovjetski Savez formalizovao pravno obavezujuće uslove da okonča svoju okupaciju dijela Njemačke, a SAD nisu.

- U formalno pravnom smislu, postoje američke okupacione snage koje se nalaze na teritoriji Njemačke i ima ih mnogo - istakao je Putin.

Dodao je da sami njemački političari kažu da ta država poslije Drugog svjetskog rata nikada nije bila, u punom smislu te riječi, suverena zemlja.

- To ne govorim ja, to su rekli istaknuti političari koji nisu proruski orijentisani, nego političari orijentisani ka Njemačkoj - poručio je ruski predsjednik.

Putin je rekao i da je i priča studentkinje Darije Semjonove “primjer Evrope kojoj nedostaje nezavisnost”.

Ona je ispričala ruskom predsjedniku da je bila primorana da prekine školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju, jer je državni univerzitet na kome je studirala zahtijevao od nje da potpiše dokumente koji podržavaju Ukrajinu i označavaju Rusiju kao državnog sponzora terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana