Putin dočekao Kima na ruskom kosmodromu Vostočni

Tanjug
Putin dočekao Kima na ruskom kosmodromu Vostočni

MOSKVA -Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-Un stigao je jutros vozom na željezničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gdje ga je dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Ceremonija dočeka održana je na glavnom ulazu u zgradu tehničkog kompleksa.

Do Kimovog vagona dovezen je mostić sa crvenim tepihom, a sa obje strane  stajala je počasna garda Istočnog vojnog okruga sa zastavama dvije zemlje, prenijele su RIA Novosti.

Kim je prošao pored počasne garde i ušao u ličnu limuzinu, nakon čega se sjevernokorejska delegacija uputila na sastanak sa ruskim kolegama.

Kim boravi u posjeti Rusiji na poziv Putina, s kojim danas ima bilateralni sastanak.

Vladimir Putin je izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga Kim Džong Un i on danas na kosmodromu Vostočni.

-Zato smo došli ovdje. Lider Demokratske Narodne Republike Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program - rekao je Putin novinarima, napominjući da će delegaciji DNRK biti pokazani novi objekti, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je najavio i da će na sastanku razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji.

- Razgovaraćemo bez žurbe o svim temama. Ima vremena - rekao je novinarima Putin.

On je takođe napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posjetio Sjevernu Koreju i da je tamo bio dobro primljen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kim i Putin razgovarati o bilateralnoj saradnji, uključujući trgovinsko-ekonomske veze i kulturnu razmjenu, kao i o situaciji u regionu i svijetu.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un vjeruje da njegova sadašnja poseta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je u utorak stigao u stanicu Hasan u ruskom Dalekoistočnom Primorju gdje su ga dočekali ruski zvaničnici, uključujući i ruskog ministra prirodnih resursa Aleksandra Kozlova.

Kim je istakao da je njegova posjeta „jasno pokazala ozbiljan stav vladajuće  stranke i vlade Sjeverne Koreje“.

Prema KCNA, cilj posjete jsevernokorejskog lidera Rusiji je da se unaprijede prijateljski odnosi dvije zemlje.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana