Odbačen postupak protiv Prigožina, Borci "Vagnera" povlače se iz štaba u Rostovu na Donu

Agencije
Odbačen postupak protiv Prigožina, Borci "Vagnera" povlače se iz štaba u Rostovu na Donu

MOSKVA - Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin zaustavio je svoje trupe i naredio povlačenje poslije razgovora sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Postupak koji je Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je postupak protiv Prigožina je obustavljen. Ranije danas trupe "Vagnera" prošle su kroz rusku Lipecku oblast koja se nalazi na 400 kilometara od Moskve, kazao je lokalni načelnik. Prigožin je prethodno tvrdio da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad Južnim vojnim okrugom u Rostovu na Donu bez ispaljenog metka.

Prigožin i borci Vagnera napustili štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu

Lider ruske paravojne formacije “Vagner” Jevgenij Prigožin, zajedno sa borcima “Vagnera”, napustio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, javljaju RIA Novosti.

Prethodno je i ruska agencija TASS prenijela da su borci “Vagnera” počeli da napuštaju prostorije štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Kako je naveo TASS, do sada su četiri kamioneta, koja pripadaju “Vagneru”, napustila prostorije Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Tenkovi i teška vojna oprava za sada ostaju na tom mjestu, dodaje TASS. U blizini zgrade štaba pojavila su se vozila vojne policije, dodaju RIA Novosti.

Lider ruske paravojne formacije “Vagner” Jevgenij Prigožin ranije danas objavio je da su njegove snage stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu, i uputile se ka Moskvi.

Peskov: Odbačen postupak protiv Prigožina

Krivični postupak protiv vlasnika privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina biće odbačen i on će otići u Bjelorusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov nije objavio detalje šta će Prigožin raditi u Bjelorusiji.

Iz kancelarije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka ranije je saopšteno da je Prigožin prihvatio Lukašenkov prijedlog da zaustavi kretanje svojih pripadnika na teritoriji Rusije i da preduzme korake ka deeskalaciji situacije.

U saopštenju se navodi da su pregovori između Lukašenka i Prigožina trajali cijeli dan i da je postignuto prihvatljivo rješenje situacije, uz bezbjednosne garancije za pripadnike "Vagnera".

Prigožin je potom saopštio da se konvoji sa pripadnicima "Vagnera" vraćaju u svoje baze.

"Uviđajući odgovornost zbog činjenice da će ruska krvi biti prolivena, vraćamo se u bazu u skladu sa planom", rekao je Prigožin.

Federalna služba bezbjednosti Rusije pokrenula je juče postupak protiv Prigožina zbog pobune, a ruski predsjednik danas je poručio da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Borci "Vagnera" povlače se iz štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu

Borci ruske paravojne grupe "Vagner" počeli su da napuštaju prostorije štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, javlja TASS. Kako navodi ruska ahencija, do sada su četiri kamioneta, koja pripadaju "Vagneru", napustila prostorije Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Tenkovi i teška vojna oprava za sada ostaju na tom mjestu, dodaje TASS. U blizini zgrade štaba pojavila su se vozila vojne policije, dodaju RIA Novosti.

Lider ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin ranije danas objavio je da su njegove snage stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu i uputile se ka Moskvi.

On je potom, nakon razgovora sa bjeloruskim prdsednikom Aleksandrom Lukašenkom, saopštio da je naredio svojim borcima koji su u konvoju napredovali ka Moskvi da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbjeglo krvoproliće.

 

Prigožin: Vagner se okreće u suprotnom pravcu kako ne bi došlo do krvoprolića

ROSTOV - Šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin potvrdio je danas da će njegove trupe zaustaviti kretanje ka Moskvi "kako se ne bi prolila ruska krv".

Kako je rekao u audio-poruci, Vagner je na 200 kilometara od ruske prestonice stigao bez ijedne kapi prolivene krvi svojih boraca i sada će se okrenuti u drugom pravcu.

On je rekao da je borcima "Vagnera" izdao komandu da se vrate u baze.

Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je danas telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

Iz pres službe predsjednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije sa "Vagnerom" za rješavanje situacije, koja podrazumeva bezbjednosne garancije za njegove borce, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, razgovor je obavljen uz saglasnost predsjednika Rusije Vladimira Putina.  

U vojnom konvoju koji ide prema Moskvi 5.000 pripadnika "Vagnera"?

MOSKVA - Konvoj vozila sa oko 5.000 pripadnika paravojne grupe "Vagner" približava se predgrađima Moskve, izjavio je Rojtersu izvor blizak vlastima Donjecke Narodne Republike.
Isti izvor navodi da šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin pod svojom komandom ima nešto manje od 25.000 ljudi, a da je oko 5.000 sa njim u Rostovu na Donu.

Konvoj koji ide prema Moskvi predvodi Dmitrij Utkin, navodi izvor i dodaje da je plan "Vagnera" za Moskvu da zauzmu položaje u gusto naseljenim oblastima.

Federalna služba bezbjednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina zbog pobune.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Pucnjava u Rostovu

U Rostovu su se culi pucnji, a plaćenička grupa Vagner je saopštila da sa ulica tjera lokalno stanovništvo zbog dolaska boraca Ahmata.

Borci jedinice Ahmat, koju mnogi nazivaju vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, stigli su danas u Rostov kako bi suzbili pobunu grupe Vagner.

BBC: Prigožin se sastao sa zamjenikom ruskog ministra odbrane u Rostovu

ROSTOV - Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin jutros se sastao sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Junus-Bekom Jevkurovim, objavio je BBC, pozivajući se na video-snimke čiju je autentičnost potvrdio.

Na Telegramu je objavljeno da je sastanku prisustvovao i zamjenik načelnika ruske vojne obaveštajne službe Vladimir Stepanovič Aleksejev, ali britanski javni servis nije uspeo da potvrdi autentičnost tih slika.

Sastanak je navodno održan u sjedištu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Iz "Vagnera" su kasnije saopštili da su preuzeli kontrolu nad Južnim vojnim okrugom.

Pripadnicima "Vagnera" ponuđena amnestija

 Pripadnicima privatne ruske vojne kompanije "Vagner" obećana je amnestija, ukoliko polože oružje, ali moraju vrlo brzo da reaguju, rekao je danas poslanik ruske Dume Pavel Krašeninjikov.
"Pripadnici žVagneraž još mogu da polože oružje i izbjegnu kaznu zbog njihovih dostugnuća tokom specijalne vojne operacije, ali to moraju da učine brzo", naglasio je Krašeninjikov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Moskva upozorava zapad da ne pokuša da iskoristi situaciju


Federalna služba bezbjednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina zbog pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovara da se niko neće predati.

Ponedeljak neradan dan u Moskvi, uveden režim protivterorističke operacije

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin proglasio je ponedeljak neradnim danom kako bi rizike u ruskoj prestonici sveo na najmanju moguću mjeru.

Sobjanin je na Telegramu naveo da su gradske službe u stanju visoke pripravnosti, prenosi BBC.

Podsjetio je da je u Moskvi uveden režim protivterorističke operacije i naglasio da je situacija teška, prenose RIA Novosti.

On je pozvao ljude da se uzdrže od kretanja po Moskvi i naveo da je moguća blokada saobraćaja u pojedinim dijelovima grada.

Sobjanin je rekao da je odlučio da ponedjeljak proglasi neradnim danom, ali da će iz te odluke biti izuzeti državni organi i preduzeća, vojno-industrijski kompleks i gradske službe.

Moskva: Evakuacije iz muzeja, galerija, tržnih centara

MOSKVA - U javnim zgradama širom Moskve danas su izvršene evakuacije uslijed napredovanja pripadnika paravojne grupe "Vagner" ka ruskoj prestonici, javlja BBC.

Prema pisanju britanskog javnog servisa, evakuisani su muzeji u blizini Kremlja.

U posljednjih nekoliko časova, evakuisani su Tretjakovska galerija, Puškinov muzej i Dom kulture GES-2.

Pored toga, u Moskvi su evakuisani tržni centri "Mega Belaja dača" i "Kvartal".

Prethodno je potvrđeno da ruska paravojna grupa "Vagner" prolazi kroz Lipecku oblast i da se nalazi na oko 400 kilometara od Moskve.

Letonija zatvorila granicu sa Rusijom

Letonske vlasti saopštile su danas da su zatvorile svoju granicu sa Rusijom usljed pobune paravojne grupe "Vagner".

"Bezbjednosne mjere na granici su pojačane. Davanje viza ili ulazak Rusa koji napuštaju Rusiju zbog aktuelnih događaja neće biti razmatrani", napisao je na Tviteru šef letonske diplomatije Edgar Rinkevič.

On je dodao da u ovom trenutku ne postoji direktna prijetnja po Letoniju.

"Letonija pomno prati razvoj situacije u Rusiji i razmjenjuje informacije sa saveznicima", naveo je letonski ministar.

Eksplozija municije oštetila nekoliko automobila u Voronježu

Eksplozija municije na parkingu u stambenom kompleksu Ozerki na periferiji Voronježa oštetila je nekoliko automobila i razbila prozore na obližnjoj kući, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prethodno je u skladištu nafte u Voronježu došlo do smanjenja pritiska rezervoara sa avio gorivom, a požar je ugašen, saopštio je guverner regiona Aleksandar Gusev.

Mještani su rekli da su pre toga vidjeli ili čuli helikopter koji je proletio.

„Bilo je 12.25 po moskovskom vremenu. Sedio sam na balkonu, pio kafu, gledao – ljudi su pokazivali u nebo, tamo je bio helikopter. Onda – prasak, pogledao sam u dvorište, sve je bilo u bijelom dimu“, rekao je Roman Naumov.

Kako je dodao, zgrabio je dokumenta i istrčao iz stana.

„Vidio sam dim iz rezervoara, a onda sam otišao da pogledam auto“, nastavio je Roman i dodao da automobil nije imao zadnje staklo, bočna stakla na lijevoj strani, dok su zadnji točkovi izbušeni i oštećena karoserija.

Voronjež, uz Rostov na Donu, jedan od dva grada u kojima je paravojna formacija navodno zauzela ključna mjesta. Ranije je guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev odbacio kao glasine tvrdnje o konvojima vojne opreme i vozila na putevima u tom regionu.

Oprema grupe "Vagner" se kreće preko Lipecke oblasti, sjeverno od Voronježa

Guverner ruske Lipecke oblasti Igor Artamonov potvrdio je danas da se vojna oprema paravojne grupe "Vagner" kreće preko te oblasti, te da vlasti preduzimaju sve mjere kako bi osigurale bezbjednost građana.

 "Situacija je pod kontrolom, nema kvarova u radu kritične infrastrukture", napisao je on na Tviteru.

Artamonov je pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove i da ne putuju bilo kojimi prevoznim sredstvom.

"Razumijem svu neprijatnost, ali vas iskreno molim da nam pomognete i da se pridržavate ovih preporuka", naveo je on.

Lipecka oblast se nalazi sjeverno od Voronježa, na putu ka Moskvi.

Ranije je paravojna grupa "Vagner" saopštila da je preuzela kontrolu nad svim vojnim objektima u gradu Voronjež i Rostov na Donu.

Putin potpisao zakon o merama za kršenje vanrednog stanja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas Zakon o mjerama za kršenje vanrednog stanja. Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mjera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

Koji je značaj gradova Rostov na Donu i Voronjež?

Privremeno obustavljen saobraćaj na rijeci Moskvi

Saobraćaj na rijeci Moskvi privremeno je obustavljen, a rad na pristaništima je ograničen, saopšteno je danas iz Ministarstva saobraćaja moskovskog regiona.
"Prema podacima organizacije zadužene za riječni saobraćaj, brodski saobraćaj na rijeci Moskvi privremeno je obustavljen. Rad na pristaništima je, takođe, ograničen", navodi se u saopštenju, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Nešto ranije je gradonačelnim Moskve Sergej Sobjanjin objavio da su i gradu na snazi protivterorističke mjere.

Ministarstvo saobraćaja regiona Moskve saopštilo je da bi moglo doći do kašnjenja ili otkazivanja autobuskog saobraćaja ka južnom izlazu iz ruske prijestonice. Međutim, sve gradske službe rade uobičajenim tempom i nema nikakvog ograničenja kretanja.

Putin najavljuje oštar odgovor "Vagneru", Prigožin: Nećemo se predati

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u hitnom televizijskom obraćanju da je "oružana pobuna" plaćenika grupe "Vagner" bila izdaja i da će svako ko je podigao oružje protiv vojske biti kažnjen.

Naveo je da će učiniti sve da zaštiti Rusiju, i da će preduzeti odlučnu akciju za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim objektima u tom gradu.

Putin je rekao da su borci "Vagnera" heroji koji su oslobodili Donbas, ali da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

"Oni koji su organizovali i pripremali oružanu pobunu, koji su digli na oružje drugove su izdajnici. I odgovaraće za to. A one koji pokušavaju da se uključe u taj zločin pozivam da ne čine tu kobnu i tragičnu, nepopravljivu grešku, nego da načine jedini ispravan izbor – da prekinu učešće u zločinačkim aktivnostima", naveo je predsjednik Rusije.

Ocijenio je da je "pobuna" "Vagnera" pokušaj da se društvo podeli i Rusiji "zabije nož u leđa".

"Akcije koje cijepaju naše jedinstvo su u stvari čin otpadnika od svog naroda, od saboraca koji se sada bore na frontu. Ovo je udarac nožem u leđa našoj zemlji i našem narodu“, rekao je Putin.

Rusija, kako je istakao, vodi najtežu borbu za svoju budućnost. "Svaki sukob mora biti odbačen tokom specijalne operacije u Ukrajini, a svi koji učestvuju u pokušaju pobune biće kažnjeni pred zakonom i narodom", poručio je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da svaki nemir predstavlja prijetnju i da će akcije Rusije biti oštre i naglasio da je posebno teška situacija u Rostovu na Donu.

"Oružane snage Rusije dobile su neophodnu naredbu da neutrališu organizatore pobune. Prevazići ćemo sva iskušenja i postati još jači", rekao je Putin i pozvao sve da se odupru oružanoj pobuni.

Zaharova: Ujedinite se, vi ste braća

Sada je najvažnije da se ujedinimo, napisala je zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom nalogu na Telegram kanalu.

"Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Jednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije", napisala je ona, prenosi RIA.

Prema njenim riječima, "neprijatelj samo čeka građanski sukob" u Rusiji i poručila da je "veliko iskušenje da se svoje mišljenje stavi iznad interesa zemlje i naroda".

"Ali ako podlegnete tome, sve za šta živimo i borimo se, urušiće se. Ujedinite se. Vi ste braća. Ne štitite interese pojedinaca, već svih nas. Vi štitite svoju ogromnu porodicu i mi vjerujemo u vas", dodala je Zaharova.

Istražno odjeljenje FSB Rusije pokrenulo je krivični postupak protiv Prigožina po članu 279 Krivičnog zakonika Ruske Federacije zbog organizovanja oružane pobune.

Putin razgovarao sa liderima susjednih država

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom predsjednicima Bjelorusije Aleksandrom Lukašenko, Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim i Kazahstana Kasimom-Džomart Tokajevim, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik je sagovornike upoznao sa situacijom", naglasio je Peskov.

Federalna služba bezbjednosti /FSB/ je nešto ranije pozvala pripadnike privatne vojne kompanije "Vagner" da ne poštuju naredbe svog šefa Jevgenija Prigožina protiv koga je pokrenut krivični postupak zbog poziva na oružanu pobunu.

Iz FSB-a je upućen poziv pripadnicima "Vagnera" da uhapse Prigožina.

Kleverli: Ujedinjeno Kraljevstvo pažljivo prati situaciju u Rusiji

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavio je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo pažljivo prati situaciju u Rusiji i da je u kontaktu sa saveznicima.

 "Pažljivo pratimo situaciju sa našim saveznicima i razvoj događajia koji uključuju grupu Vagner i rusku vojsku",  rekao je Kleverli, prenosi Rojters.

 Britanski građani treba da nastave da prate savete vlade i da ne putuju u Rusiju, dodao je britanski ministar spoljnih poslova.

Meloni:Pobuna Vagnera pokazala da se invazija na Ukrajinu okrenula protiv Putina

Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocjenila je danas da je pobuna od Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe "Vagner", pokazala da se ruska invazija na Ukrajinu okrenula protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ona je potvrdila da Italija "budno prati događaje koji se odvijaju u Rusiji" i ukazala da invazija na Ukrajinu podstiče nestabilnost unutar Ruske Federacije, prenosi Rojters.

Mišel: Pratimo situaciju, ovo je unutrašnje pitanje Rusije

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel saopštio je danas da "pomno prati" situaciju u Rusiji i da je u kontaktu sa kolegama liderima Evropske unije i partnerima G7.

 "Ovo je očigledno unutrašnje rusko pitanje", napisao  je na Twitteru Mišel, prenosi Rojters.

On je, takođe, rekao da je podrška EU Ukrajini i njenom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "nepokolebljiva".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana