Pušilin: Ruske snage spremne za moguću kontraofanzivu Kijeva

GS/Agencije
Foto: Life.ru

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 428. Izjave Zapada o pregovorima između Moskve i Kijeva tek nakon uspješne ukrajinske kontraofanzive su šizofrenija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Ukrajinski političar Mihail Podoljak smatra da Kijev ima pravo da uništava sve na Krimu, u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Pušilin: Ruske snage spremne za moguću kontraofanzivu Kijeva

Ruska vojska je spremna za moguću ukrajinsku kontraofanzivu, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

On je rekao da ruska vojska preduzima iscrpne mjere da je spriječi.

"Prije ili kasnije, ukrajinski režim će biti primoran da krene u ovu kontraofanzivu. Mogu da kažem da su naši momci i Ministarstvo odbrane RF spremni za to. Preduzimaju se iscrpne mjere da neprijatelj ne bi uspio", rekao je on, prenosi Ria novosti.

Šmihal pozvao papu Franju da posjeti Kijev, zatražio pomoć u repatrijaciji djece

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je pozvao papu Franju da posjeti Ukrajinu i zatražio pomoć u repatrijaciji hiljade djece koja su odvedena u Rusiju ili na "okupirani dio Ukrajine" od početka napada februara prošlo godine.

Šmihal je rekao na konferenciji za novinare u Rimu da je razgovarao u Vatikanu o formuli za okončanje 14-mjesečnog rata u Ukrajini, prenosi  Rojters.

"Zamolio sam njegovu svjetost za pomoć za povratak domovima ukrajinske djece koja se drže, hapse, deportuju u Rusiju na zločinački način", rekao je on.           

Kijev procjenjuje da je ilegalno deportovano skoro 19.500 djece u Rusiju ili na Krim, otkako je Rusija počela napad na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Zvanična Moskva negira da su djeca oteta i navodi da su prebačena zbog njihove sopstvene bezbjednosti.

Stoltenberg: Ukrajini dostavljeno 98 odsto obećanih borbenih vozila

Članice NATO-a dostavile su više od 98 odsto borbenih vozila koja su obećana Ukrajini, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da je Kijevu poslato više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme.

Prema njegovim riječima, članice su Ukrajini poslale velike količine municije, a opremili su i obučili više od devet novih brigada.

Stoltenberg je naglasio da su saveznici posvećeni jačanju ukrajinske vojske.

Ruske snage uzele su pod vatrenu kontrolu dionicu puta na Hromovu

Ruske snage uzele su pod vatrenu kontrolu dionicu puta na Hromovu, preko koje se i dalje vrši snabdijevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

„Ovo je posljednji put (koji mogu da koriste). Ali neprijatelj i dalje ima mogućnost da se premješta preko polja, pa čak i pod granatiranjem“, objasnio je on.

Pušilin je dodao da ukrajinske snage gube dio svojih rezervi na putu ka zapadnom dijelu grada, dok se ukupni gubici Kijeva u Artjomovsku ne mogu ni izbrojati.

Sukob u Ukrajini počeo je jer dugo nije bilo mogućnosti za dijalog svjetskih lidera, smatra brazilski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva.

„Prva stvar koju treba shvatiti je da ovaj rat nije trebalo da počne. A počeo je zato dugo vremena što nije bilo prilike za dijalog između svjetskih lidera“, rekao je Lula da Silva u intervjuu za španski list „Pais“.

Brazilski predsjednik osuđuje sukob u Ukrajini

Brazilski predsjednik je istakao da osuđuje sukob u Ukrajini, jer, po njegovom mišljenju, „Rusija nije imala pravo da izvrši invaziju na ukrajinsku teritoriju“.

Na teritoriji Poljske u blizini naselja Zamost, na 15 kilometara od Bidgošča na sjeveru zemlje, pronađeni su dijelovi rakete „zemlja-vazduh“, javlja radio-stanica RMF FM.

Kako se ističe, prvobitno se mislilo da se radi o dronu, a zatim su na dijelovima pronađeni natpisi na ruskom jeziku.

Za sada je nejasno da li je na mjestu pada došlo i do eksplozije.

List „Fakt“ piše da je pronađena i bojeva glava, kao i da je u zemlji napravljena velika rupa kao poslije bombe.

Eksploziju u Melitopolju treba tretirati kao teroristički napad iza kojeg stoje ukrajinske specijalne službe, rekao je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Zelenski ukazao na važnost predaje aviona i naoružanja zapadnog tipa Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na sastanku u Kijevu sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost premijera Velike Britanije Timom Barouom ukazao na važnost predaje aviona i naoružanja zapadnog tipa Ukrajini, saopštio je kabinet Zelenskog.

„Naša država cijeni lidersku poziciju Velike Britanije u odbrambenoj podršci. Važno je da Ukrajina dobije vojne avione zapadnog tipa, kao i različito oružje neophodno za suprotstavljanje ruskog agresora. Pozivam Veliku Britaniju da preuzme vođstvo u formiranju vazdušne koalicije za Ukrajinu“, napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Svi položaji ukrajinskih snaga u Marjinki prešli su pod vatrenu kontrolu ruskih snaga. 

Oslobođena je većina četvrti grada, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

„Što se tiče marjinskog pravca, od 59 četvrti, ako je moguće na ovaj način uslovno podijeliti samu Marjinku, 50 je pod kontrolom naših jedinica i može se reći da su gotovo svi neprijateljski položaji pod vatrenom kontrolom, tj. u zoni vidljivosti“, objasnio je Pušilin.

On je dodao da istovremeno ukrajinske snage nastavljaju redovno da prebacuju u grad nove rezerve, što usporava njegovo oslobođenje.

Kijevske snage skrivaju tijela plaćenika i ukrajinskih vojnika u podrumima u zapadnom dijelu Artjomovska da bi sakrile svoje gubitke, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Ukrajinski vojnici i plaćenici koje su ubile naše snage nisu evakuisani od početka nedjelje“, rekao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

On je dodao da su ukrajinske snage digle u vazduh višespratnicu u kojoj su bila smještena tijela kako bi sakrili svoje gubitke.

Tokom noći ukrajinske snage ubrzale su prebacivanje snaga u zaporškom pravcu, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prebacivanje snaga, prema njegovim riječima, ide preko Preobraženskog mosta preko ostrva Hortica.

Kako je naveo, saobraćaj je intenziviran u sumrak. Primećuju se kamioni, šatori, lafeti i vozila sa municijom. U suprotnom smjeru kreću se cisterne sa gorivom. Tokom noći prošle su najviše 2-3 jedinice teških guseničarskih vozila.

U Melitopolju u Zaporoškoj oblasti odjeknula je eksplozija, uzroci se istražuju, saopštila je gradska uprava. Kako se navodi u saopštenju aktivirana je eksplozivna naprava.

U eksploziji je povređena jedna osoba koja je hospitalizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana