Pudždemon se vraća u Španiju

Tanjug
Foto: Yahoo

BARSELONA - Stranka bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona danas je pozvala pristalice da se sutra okupe ispred parlamenta u Barseloni kako bi podržali separatističkog lidera koji se poslije sedam godina vraća u Španiju.

"Sutra ćemo dočekati Pudždemona koji se vraća iz egzila'', poručila je partija na društvenim mrežama.
    
Članovi Juntsa tvrde da je njihova namjera da isprate Pudždemona do vrata parlamenta, kako bi on ostvario svoja politička prava govorom u parlamentu kao vođa te stranke, prenosi Efe.
    
Pudždemon je najavio povratak u Španiju iz egzila, uprkos tome što mu prijeti vjerovatno hapšenje u atmosferi povišenih političkih tenzija. 
    
On je rekao da bi prisustvo poslanika plenarnoj sjedinici trebalo da bude ''nebitno'', ali da se i dalje ''suočava sa dugotrajnim progonom jer je dozvolio Kataloncima da glasaju na referendumu'' za nezavisnost te španske pokrajine 2017. godine.
    
Kako se navodi, i pored usvojenog kontroverznog zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevjera koju su počinili Pudždemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom.
    
Zbog toga je u Španiji na snazi nalog za hapšenje Pudždemona koji je lider u egzilu desničarske separatističke stranke Zajedno za Kataloniju.
    
Ako odluči da pređe granicu iz francuskog regiona Valespir, gdje trenutno boravi, najverovatnije će biti uhapšen.
    
Pošto partija Ile ne dijeli u potpunosti separatističku ideologiju, on i španski premijer Pedro Sančez bili su prinuđeni da naprave velikodušne ustupke partiji sa kojom ideološki mogu najbliže da sarađuju – levičarskom separatističkom partijom Republikanska levica Katalonije (ERC).
    
Kao i kada je Sančez obećao Pudždemonu i stranci ERC zakon o amnestiji u zamjenu za podršku, sada je Ila pristao na ono što Madrid naziva specijalnim modelom finansiranja za Kataloniju, piše Euraktiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana