Pudždemon održao kratak govor, policija traga za njim

Tanjug
Pudždemon održao kratak govor, policija traga za njim

BARSELONA - Katalonski separatistički lider Karles Pudždemon pojavio se danas pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije prije sedam godina.

On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno jakim policijskim snagama, piše Pais i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Pudždemon nestao u nepoznatom pravcu.

Pudždemon je okupljenima poručio sa bine ispred Trijumfalne kapije u Barseloni, da nema pravo da odustane.

Sa njim su u pratnji bili članovi njegove stranke Juntas i predsjednik parlamenta Žozep Rula.

-Surova represija proizašla je iz pobjede na referendumu 2017. Sedam godina nas progone zbog želje da slušamo glas naroda Katalonije, prije nekoliko godina počela je vrlo oštra represija  -rekao je Pudždemon.

Nakon toga Pudždemon je nestao među ljudima, a članovi Juntasa su ušli u parlament gdje se održava redovna sjednica.

Navodi se i da su španske specijalne jedinice Mosos pokrenule potragu za Pudždemonom za kojim je izdat nalog za hapšenje.

Stranka bivšeg katalonskog predsjednika Junts juče je pozvala pristalice da se danas okupe ispred parlamenta u Barseloni, kako bi podržali Pudždemona, koji je juče potvrdio da planira povratak.

Članovi Juntsa tvrde da je njihova namjera da isprate Pudždemona do vrata parlamenta, kako bi on ostvario svoja politička prava govorom u parlamentu kao vođa te stranke, prenijela je agencija Efe.

Pudždemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobjegao u samoproglašeni egzil u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana