Puđdemon: Nisam bio u Kataloniji da bih bio uhapšen, već da ostvarim pravo na otpor

Tanjug
Puđdemon: Nisam bio u Kataloniji da bih bio uhapšen, već da ostvarim pravo na otpor

BRISEL - Bivši predsjednik Katalonije Karles Puđdemon izjavio je da se 8. avgusta, kada se pojavio na mitingu u Barseloni, nije vratio u Kataloniju da bi bio uhapšen, već da bi ostvario pravo na otpor protiv opresije.

On je u autorskom tekstu za portal Politiko naveo da je svaki put kada sudija odbija da primjeni demokratski zakon, to oblik opresije koji nijedan demokrata ne bi trebalo da toleriše.
    
„Preuzeo sam veoma veliki lični rizik da bih skrenuo pažnju na sistemski problem španskog pravosuđa i osudio političku opresiju suda koji bi trebalo da bude nepristrasan prilikom donošenja odluka. Dakle, kako bih ostao slobodan, morao sam da aktiviram alternativni plan koji sam pripremio, a to je da govorim na događaju, izbjegnem nezakonito hapšenje i napustim Španiju“, napisao je Puđdemon.
    
Kako navodi, to nije bilo lako jer je policija napravila haos širom Katalonije pokušavajući da ga uhvati zbog navodnog zločina, organizovanja referenduma.
    
„Ja nisam ni terorista niti trgovac oružjem, nisam ni ubica niti silovatelj. Poslednji put kada je takva masivna operacija organizovana u Kataloniji bilo je prije tačno sedam godina, tokom mog predsjedništva i tada je to bilo zbog strašnih džihadističkih napada u Barseloni i Kambrilsu“, naveo je Puđdemon u autorskom tekstu.
    
Dodao je da nije bilo potrebe da se krije u prtljažniku automobila, već da je sjedio na zadnjem sjedištu privatnog vozila i bio prevezen preko granice između južne Katalonije i sjeverne Katalonije, koja je administrativno francuska teritorija.
    
„Nadam da će jednog dana pravda ponovo doći u španske sudove i da će sudije poštovati zakon koji je usvojio parlament kako bih mogao da se trajno vratim kući“, napisao je Puđdemon.
    
On se 8. avgusta pojavio na mitingu u Barseloni nakon sedam godina samonametnutog egzila, a zatim je istog dana pobjegao pre nego što je policija uspela da ga uhapsi.
    
Na mitingu je poručio da ima za cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se završio nakon neuspješnog referenduma 2017. godine koji je zvanični Madrid proglasio nezakonitim.
    
Španija je ranije ove godine usvojila zakon o amnestiji koji ne važi i za Puđdemona i nekoliko njegovih saradnika koji su optuženi za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana