Prvo obraćanje Kamale Haris nakon što se Bajden povukao: Zajedno ćemo pobijediti

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON- Potpredsjednica SAD Kamala Haris izjavila je danas u Bijeloj kući, u prvom javnom pojavljivanju nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden predložio da ona bude demokratski predsjednički kandidat nakon njegovog povlačenja, da je duboko zahvalna Bajdenu na njegovoj službi američkom narodu, navodeći da je on bez premca u modernoj istoriji.

Haris je ocijenila da je Bajden po zaslugama i postignućima tokom svog predsjedničkog mandata prevazišao predsjednike koji su služili dva mandata.

Ona je navela da Bajdena odlikuju osobine kao što su poštenje, integritet, posvećenost  porodici i religiji, kao i veliki patriotizam.

Haris je to rekla u obraćanju sportistima NCAA na južnom travnjaku Bijele kuće, a Bajden nije bio prisutan zbog toga što ima koronu.

Ona je rekla da se Bajden osjeća mnogo bolje nakon što je dobio koronu.  

Haris će se zatim uputiti u Vilmington u američkoj državi Delaver da se sastane sa osobljem za kampanju.

"Ovo je prvi dan naše kampanje, tako da kasnije idem u Vilmington u Delaveru da se pozdravim sa osobljem u Štabu. Zajedno ćemo pobijediti", napisala je Haris na platfrormi X.

Bajden se juče povukao iz kampanje za reizbor na predsjedničkim izborima 5. novembra.  

Bajden je u pismu na platformi X poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bajden je takođe rekao da podržava potpredsjednicu SAD Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na predsjedničkim izborima.

Haris je u prvoj izjavi nakon povlačenja Bajdena rekla da je "počastvovana" što je dobila podršku predsjednika Džozefa Bajdena i naglasila da namjerava da osvoji demokratsku nominaciju za predsjednika.

"Počastvovana sam što imam podršku predsjednika i moja namjera je da osvojim ovu nominaciju", navela je Haris, saopštio je štab kampanje Bajdena i Haris.

Bajden je navodno razgovarao sa Haris prije objave da odustaje od predsjedničke trke, javio je NBC, pozivajući se na dobro obaviješten izvor.

Više vodećih demokrata podržava Harisa kao novog predsjedničkog kandidata stranke, pošto njena kampanja bilježi porast donacija.

Pojedine ključne demokrate još nisu podržale Haris nakon što je Bajden odustao, a među njima su bivši predsjednik SAD Barak Obama i bivša predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana