Prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi, stručnjaci upozoravaju: Moglo bi se brzo proširiti

GS
Prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi, stručnjaci upozoravaju: Moglo bi se brzo proširiti

ŠTOKHOLM - Globalni zdravstveni zvaničnici sinoć su potvrdili infekciju novim sojem virusa mpoks (majmunske boginje) u Švedskoj, povezujući je sa rastućim brojem slučajeva u Africi.

Ovo je prvi znak širenja virusa izvan afričkog kontinenta, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila ovu bolest globalnom javnozdravstvenom prijetnjom.

Švedske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije saopštile da je osoba zaražena tokom boravka u Africi sojem Clade 1b, koji je povezan sa trenutnim izbijanjem zaraze. Zaražena osoba je podvrgnuta odgovarajućem tretmanu.

-Pojava slučaja na evropskom kontinentu mogla bi da podstakne brzo međunarodno širenje mpoksa  izjavio je Lorens Gostin, stručnjak za javno zdravstvo i profesor na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

Dr Brajan Ferguson sa Univerziteta Kembridž izrazio je zabrinutost zbog pojave slučaja kod švedskog putnika, ali je naglasio da to nije iznenađujuće s obzirom na ozbiljnost i širenje epidemije u Africi.

-Vjerovatno će se pojaviti više slučajeva ovdje i u drugim dijelovima svijeta, jer trenutno ne postoje mehanizmi koji bi spriječili uvoz slučajeva mpoksa - dodao je Ferguson.

SZO je u srijedu proglasila izbijanje zaraze u Africi javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja nakon što su se slučajevi u Demokratskoj Republici Kongo proširili na susjedne zemlje. To je najviši nivo upozorenja SZO-a.

Od početka izbijanja u januaru 2023. godine, u Kongu je zabilježeno 27.000 slučajeva i više od 1.100 smrtnih slučajeva, uglavnom među djecom, prenosi Kliks.

Globalna vakcinalna grupa Gavi izjavila je za Rojters da ima do 500 miliona dolara za nabavku vakcina za zemlje pogođene eskalacijom mpoksa u Africi.

Zvaničnici iz SAD i Kanade saopštili su da do sada nisu identifikovali nijedan slučaj.

-Ovo je prvi slučaj Clade 1 mpoksa prijavljen izvan afričkog kontinenta - izjavio je David Daigle, portparol CDC-a, napominjući da agencija pažljivo prati izbijanje.

CDC je nedavno izdao ažuriranje mreže za zdravstvena upozorenja i ažurirano obavještenje o zdravstvenom putovanju kako bi informisao američke ljekare, putnike i javnozdravstvene partnere o širenju Clade 1 mpoksa u zemlje koje istorijski nisu prijavljivale slučajeve ove bolesti.

Clade 1b soj virusa koji stoji iza trenutnog izbijanja, nova je varijanta Clade 1 koja je endemična u Kongu. Clade 1b se, čini se, lakše širi putem rutinskog bliskog kontakta, uključujući seksualni kontakt.

Prema američkim zdravstvenim zvaničnicima, Clade 1b obično izaziva veći broj teških infekcija i ima višu stopu smrtnosti u odnosu na Clade 2.

U 2022. godini, SZO je proglasila javnozdravstvenu prijetnju zbog izbijanja mpoksa uzrokovanog Clade 2, koja je dovela do više od 95.000 slučajeva u 115 neendemskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana