Prvi bataljon bivših ukrajinskih vojnika pridružio se ruskim snagama

Srna
Prvi bataljon bivših ukrajinskih vojnika pridružio se ruskim snagama

MOSKVA - Ruske snage koje se bore na prvim linijama sukoba sa Kijevom uskoro će biti pojačane bataljonom od bivših ukrajinskih vojnika, rekao je komandant jedinice Andrej Tišenko.

Jedinica nazvana po Bogdanu Hmeljnickom, atamanu zaporoških kozaka u Ukrajini u 17. vijeku, prošla je tronedjeljnu obuku u ruskoj bazi. 

Tišenko je naveo da su oni već opremljeni za borbu, da su dobili uniforme, zaštitnu opremu i oružje prije nego što je obuka i počela. 

Prema riječima Tišenka, bataljon će se pridružiti operativno-borbenoj taktičkoj grupi „Kaskad“, koja je pod komandom vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike, general-pukovnika Alekseja Dikija. 

Lokacija njihovog prvog borbenog raspoređivanja ostaje nepoznata, a Tišenko je dodao da će oni na kraju obuke zvanično položiti zakletvu. 

Pripadnici jedinice su agenciji „Sputnjik“ rekli da su se priključili dobrovoljno nakon što su dobili rusko državljanstvo. 

Pripadnici ove jedinice ili su se predali ili su zarobljeni u borbi prije nego što su odlučili da promijene stranu, javlja RIA Novosti. 

TASS je u martu javio da se oko 70 bivših ukrajinskih vojnika prijavilo za ruske pasoše i izrazilo želju da se bore za Moskvu. Veličina novoformirane jedinice nije objavljena. 

Prvi izvještaji o planovima za formiranje jedinice pojavili su se u medijima u februaru. 

Bogdan Hmeljnicki predvodio je pobunu protiv magnata Poljsko-litvanske unije od 1648. do 1654. godine. Cilj mu je bio da stvori nezavisnu kozačku državu. Sa carskom Rusijom je sklopio sporazum 1654. godine o zajedničkom caru, pa je tako Ukrajina ujedinjena sa Rusijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana