Protjerane njemačke diplomate napustile Rusiju

Srna
Foto: Ilustracija/Ambasada Njemačke u Rusiji

BERLIN - Dio zaposlenih u diplomatskim misijama NJemačke napustio je danas Rusiju, saopštilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ministarstva nisu precizirali koliko diplomata je napustilo Rusiju.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je krajem aprila za televiziju “Zvijezda” da će više od 20 njemačkih diplomata biti protjerano u okviru recipročnog odgovora na protjerivanje ruskih diplomata iz NJemačke.

TASS se pozvao na izvještaj njemačke strane u kojem se navodi da je Vlada NJemačke u posljednjih nekoliko sedmica razgovarala sa ruskom stranom o smanjenju prisustva specijalnih službi Rusije u toj zemlji. Kao rezultat toga, pojedini radnici ruskih diplomatskih misija napustili su NJemačku sredinom prošlog mjeseca.

U izvještaju se ističe da aktivnosti ruskih diplomata nisu bile u skladu sa njihovim diplomatskim statusom.

“Kao odgovor na to, Vlada Rusije zatražila je približan broj radnika njemačkih misija napusti zemlju. Oni su otišli danas”, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da su aktivnosti tih lica “bile u skladu sa njihovim diplomatskim statusom”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, njemački list “Bild” objavio je ranije da je Rusiju moralo da napusti 34 od ukupno 90 njemačkih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana